Zaken die je zeker moet vermijden in je sollicitatiebrief
Zaken die je zeker moet vermijden in je sollicitatiebrief
Veel mensen stappen over van baan om meer geld te verdienen of omdat zij op zoek zijn naar werk dat meer voldoening zal geven. Wat de reden ook is, het schrijven van een sollicitatiebrief is voor sollicitanten doorgaans de eerste stap in de procedure. Deze brief is belangrijk, omdat de inhoud hiervan bij een werkgever zorgt voor de eerste indruk. Deze impressie is achteraf moeilijk te wissen en daarom is het cruciaal dat je een gepaste en foutloze sollicitatiebrief en cv schrijft.
Voor veel mensen is de sollicitatieprocedure echter geen dagelijkse kost. Daarom geven we samen met Robin van CVster aan welke zaken je beter kunt vermijden in je sollicitatiebrief.
Clichés zijn taboe
Wellicht ben je in eerste instantie geneigd om je brief te beginnen met 'Naar aanleiding van...'. Dit is echter een van de clichés die je anno 2019 beter niet meer kan gebruiken. Een werkgever kan clichés namelijk opvatten als gemakzuchtig en gebrek aan creativiteit en dat is niet de eerste indruk die je wilt achterlaten. Probeer daarom ook zeker het gebruik van clichés te vermijden.
Ouderwets taalgebruik
Dure woorden en ouderwets taalgebruik; het klinkt erg interessant en intelligent en daarom zal je wellicht geneigd zijn om dit soort taal te gebruiken in je sollicitatiebrief. Dit wordt echter niet aangeraden. Tijdens het gesprek heb je namelijk al meer dan genoeg kans om je potentiële werkgever te overtuigen van je intelligentie, voor zover je cv dat natuurlijk niet al doet.
Algemeenheden
Je kunt jezelf het beste onderscheiden van de andere sollicitanten als je je brief een persoonlijke tint geeft. Richt de brief dan ook aan de ontvanger en benoem ook de naam door deze in de aanhef te gebruiken. Doe niet aan breed toepasbare algemeenheden, maar laat zien dat je je in de vacature en het bedrijf hebt verdiept. Dit valt wel enigszins in de lijn van de eerder genoemde clichés. Weet je niet aan wie je de brief kan richten, dan bel je naar het bedrijf om navraag te doen. Je scoort hiermee direct pluspunten.
Een mismatch met de functieomschrijving
Ken de vacature goed voordat je ijverig een brief schrijft. Weet wat de eisen zijn en hoe de functie beschreven is. Hiermee voorkom je dat je jezelf op punten gaat verkopen die helemaal niet overeenkomen met de vacature.
Geen contactgegevens en fouten
Het is misschien een open deur, maar het gebeurt regelmatig dat een sollicitant bij solliciteren geen contactgegevens invult. De kans bestaat dan zomaar dat jij als ideale kandidaat niet bereikbaar bent. Controleer dan ook de brief op compleetheid voordat je deze verstuurt. Het spreekt voor zich dat je je brief natuurlijk ook controleert op spel- en stijlfouten. Het is dan wel afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, maar over het algemeen zijn fouten onacceptabel.
Op zoek naar meer nuttige artikelen, tips voor de brief of een cv maken? Bekijk dan ook zeker eens de blog van CVster.