Zó bereid je een sollicitatiegesprek voor
Hoe zorg je ervoor dat je goed bent voorbereid op dat sollicitatiegesprek, waar je zo graag wilt uitblinken?
Juist. Een voor de hand liggend onderdeel moet je in orde hebben: je CV. Misschien heb je deze op een creatieve of juist een algemene manier vormgegeven. Beide kunnen goed werken, zolang je maar dichtbij jezelf en de organisatie blijft.
De brandende vraag: waarom?
Sollicitanten sommen in hun CV allerlei dingen op: waar ze werkzaam zijn (geweest), welke werkzaamheden ze hebben uitgevoerd, of nog steeds uitvoeren en in welke periode. Maar waarom heb jij je CV net op een bepaalde manier ontworpen of ingericht? Waarom heb je bijvoorbeeld als projectmanager bepaalde projecten die je niet leuk vond toch afgemaakt? Kun jij uitleggen waarom jij energie krijgt van bepaalde werkzaamheden? Waarom je graag in teamverband werkt of juist niet? Welke bewuste keuzes je hebt gemaakt? Wat je ervan geleerd hebt? En wat zou je misschien anders doen in de toekomst? Wat is de kern van de inhoud van je CV? Juist die kern is jouw toegevoegde waarde.
Werkgevers zijn heel nieuwsgierig naar de antwoorden op deze waarom-vragen. Waarom? Nou omdat die antwoorden een stuk van jezelf laten zien en jou uniek maken. En dat wil je natuurlijk laten zien aan je mogelijk potentiële werkgever, toch?
Als je rustig hebt nagedacht over de antwoorden op alle vragen, kun je ze bespreken met bijvoorbeeld goede kennissen, vrienden en/of familie. Zij kennen je waarschijnlijk goed en kunnen je nog wat meer input geven. Deze input kun je gebruiken als aanvulling, maar zeker niet als basis want dat is je eigen gevoel en eigen mening.
Wanneer je alle informatie compleet hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk veel zelfverzekerder en dit straal je dan ook uit tijdens het gesprek. Je hoeft geen ‘’gewenste’’ antwoorden uit je hoofd te leren, sterker nog: zorg ervoor dat het geen ‘’vraag en antwoord’’ gesprek wordt, maar vertel wie jij bent en waarom jij bepaalde keuzes in je leven hebt gemaakt. En bereid dat goed voor. Bereid daarnaast goede vragen voor die JIJ graag wilt stellen. Hierdoor laat je zien dat je interesse hebt in de organisatie. Wie weet slaat de vonk wel over en sleep jij de baan binnen die helemaal bij je past.
Waarschijnlijk niet van belang om dit te vermelden, maar toch een cliché als afsluiter: weet waar je moet zijn, zorg dat je op tijd bent, houd het telefoonnummer van je contactpersoon bij de hand mocht de buschauffeur, de NS of de moter van je auto je in de steek laten, dan kun je dat even melden. Het is moeilijk we weten het, maar zet toch maar even je telefoon uit voordat je het gesprek in gaat. Succes!