Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Lichaamstaal sollicitatiegesprek
Nieuws
08-11-2024

Werknemers zijn machtiger dan ooit op de arbeidsmarkt

Werknemers hebben op dit moment een sterke positie bij het onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. Dit zie je terug in hogere lonen, extra beloningen en doorgroeimogelijkheden. Maar dit is nog niet alles: werkgevers zeggen dat er nog veel meer op het verlanglijstje staat.

Sterker nog: het gaat veel verder, constateert managing director Joost Fortuin van recruitmentspecialist PageGroup. Hij hoort van opdrachtgevers dat werknemers en sollicitanten het onderste uit de kan willen halen.

"Er wordt veel getrokken aan vooral jongere werknemers. Bedrijven zijn dan ook bereid om aan meerdere eisen te voldoen om mensen aan zich te binden of te behouden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om te sporten, of een gratis ontbijt of lunch. Of de gebruikelijke wekelijkse borrel en het aantal uitjes."

Volgens Fortuin hebben werkgevers en werknemers inmiddels van positie gewisseld. Zo'n tien jaar geleden, in de tijd van de financiële crisis, moest een sollicitant alle zeilen bijzetten om een baan te bemachtigen. Nu zijn de rollen omgekeerd. "Sollicitanten hebben een hele lijst aan eisen. Daar kunnen ze het zichzelf ook moeilijk mee maken. Uiteindelijk bestaat het ideale plaatje niet."

Onderste uit de kan aan cao-tafels

Aan de cao-tafels is duidelijk te zien dat werknemers hoge eisen stellen, en vakbonden proberen daarbij het onderste uit de kan te halen. Zo zijn de lonen vorig jaar met gemiddeld 7,3 procent gestegen - een historisch hoogtepunt. Over de eerste tien maanden van dit jaar gaat het om een stijging van 5,4 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

De positie van werknemers wordt sterker als de krapte op de arbeidsmarkt al jaren aanhoudt, zegt Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden. "We hebben te maken met een werknemersmarkt, waarbij het voor de hand ligt dat zij ook beter in staat zijn om over andere arbeidsvoorwaarden te kunnen onderhandelen dan alleen het loon."

Van Vliet merkt op dat de effecten van de krapte op de arbeidsmarkt divers zijn. "Dat betekent dat het ene bedrijf best bereid is een extra bonus te verstrekken, terwijl andere werkgevers meer zien in het extra aanbieden van een cursus of een voordelige leaseauto."

Bedrijven trekken alle registers open

Volgens de AWVN is de krapte slechts één van de factoren die ervoor zorgen dat werknemers zelfverzekerder zijn. "Bedrijven trekken alle registers open om mensen te behouden, en dat begint met hogere loonafspraken", zegt een woordvoerder.

Daar komt bij dat de maatschappelijke ontwikkelingen anders zijn. "De toegenomen welvaart speelt een belangrijke rol. Een huishouden met twee kostwinners heeft ook meer behoefte aan een betere verdeling tussen werk en privé. Een bedrijf is genoodzaakt daarnaar te handelen, wil het aantrekkelijk blijven."

Door de aanhoudende krapte hebben werknemers nu eenmaal meer macht, dit zal de komende tijd dan ook niet veranderen. Er staan momenteel ongeveer 419.000 vacatures open en verschillende sectoren, zoals de techniek, de zorg en het onderwijs, staan te springen om personeel, meldt uitkeringsinstantie UWV. In Limburg staan, sinds het tweede kwartaal van 2024, momenteel ruim 23.100 openstaande vacatures.

Ondervind jij ook last van de krapte in de arbeidsmarkt? Plaats je vacatures dit jaar nog op Banenrijklimburg en bereik méér dan alleen actief werkzoekenden. Bekijk alle mogelijkheden via onze werkgeverszijde!

Bron: NU.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.