Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Burn-out
Blog
19-02-2025

Werkgeluk vinden na ziekte of een burn-out

Veel mensen ervaren na een periode van afwezigheid op het werk twijfels over hun carrière en vragen zich af of ze nog wel gelukkig worden van hun werk. Hoe pak je het aan als je weer wilt werken, maar niet weet waar je moet beginnen? En wat als terugkeren naar je oude functie niet meer lukt?

De impact van ziekte of burn-out op werkgeluk

Een burn-out of langdurige ziekte kan je kijk op werk veranderen. Waar je eerder misschien voldoening haalde uit je taken, kan de gedachte aan werk nu stress oproepen. Dit heeft niet alleen te maken met fysieke klachten, maar ook met twijfels over je toekomst. Sommige mensen realiseren zich dat hun baan niet meer bij hen past of dat de werkdruk te hoog is.

Daarnaast kan het lastig zijn om weer vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Misschien ben je bang dat je niet meer hetzelfde niveau kunt halen als voorheen, of dat collega’s je anders bekijken. Deze gevoelens zijn normaal, maar het is belangrijk om stap voor stap te werken aan een positieve werkervaring.

Terugkeer naar werk, waar begin je?

Een terugkeer naar de werkvloer hoeft niet in één keer te gebeuren. Een rustige opbouw helpt om te wennen aan het werkritme en voorkomt dat je opnieuw overbelast raakt. Het is verstandig om met je werkgever te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Denk aan tijdelijk minder uren werken, aangepaste taken of ondersteuning van een bedrijfsarts of coach.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wat je nodig hebt om weer plezier in je werk te krijgen. Welke taken geven je energie? Wat zou je anders willen doen dan voorheen? Door hierover in gesprek te gaan, voorkom je dat je in oude patronen vervalt die mogelijk hebben bijgedragen aan je uitval.

Wat als terugkeren naar je oude baan niet lukt?

Soms blijkt dat terugkeer naar de oude functie geen optie is. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien is er geen mogelijkheid tot aangepast werk of voel je je simpelweg niet meer op je plek. In zo’n situatie kan het helpen om te kijken naar andere mogelijkheden.

Een re-integratietraject biedt ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan na langdurige afwezigheid, door bijvoorbeeld een burn-out. Dit helpt niet alleen bij het vinden van een baan die beter aansluit bij je wensen en capaciteiten, maar ook bij het herwinnen van zelfvertrouwen.

Het 2e spoor als nieuwe kans

Als terugkeer naar je oude werkgever niet mogelijk is, wordt vaak een 2e spoor-traject ingezet. Dit traject helpt je bij het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Je krijgt inzicht in jouw drijfveren en sterke punten, maar ook krijg je begeleiding bij het solliciteren en eventuele omscholing.

Het 2e spoor kan een kans zijn om een frisse start te maken als terugkeren naar eigen werk niet lukt. Veel mensen ontdekken tijdens dit traject dat ze meer talenten hebben dan verwacht of dat een andere sector beter bij hen past. Door de juiste begeleidingen te schakelen, wordt de stap naar een nieuwe baan minder groot en voelt de overgang natuurlijker aan.

Tips voor het herontdekken van werkplezier

Werkgeluk is niet alleen afhankelijk van de functie die je hebt, maar ook van de manier waarop je met werk omgaat. Deze tips kunnen helpen om je werkplezier opnieuw te vinden:

  • Waar krijg je energie van en wat kost je energie?: Welke taken geven je energie en welke kosten vooral moeite? Probeer je werk zo in te richten dat je meer van de eerste categorie doet.
  • Leer nee zeggen: Na een periode van ziekte is het extra belangrijk om goed naar je lichaam en geest te luisteren. Durf nee te zeggen tegen te veel werkdruk.
  • Blijf leren en ontwikkelen: Soms zit werkgeluk in groei. Door nieuwe vaardigheden te leren of een andere richting in te slaan, kun je opnieuw enthousiasme vinden in je werk.
  • Zoek ondersteuning: Praten met een coach of collega’s kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten en te ontdekken wat je nodig hebt.

Werkgeluk komt niet altijd vanzelf terug na ziekte of burn-out, maar door bewust te kiezen voor wat bij je past, kun je stap voor stap weer plezier vinden in je werk.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.