Werken anno 2030; hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?
De arbeidsmarkt staat nooit stil en ook binnen verschillende sectoren zijn er altijd weer ontwikkelingen en innovaties die het dagelijkse werkleven kunnen veranderen. De relevante ontwikkelingen als flexplekken kennen we wel, maar de verwachting is dat er nog veel meer gaat veranderen in de komende jaren. Daarnaast hebben millennials ook hun eigen wensenlijst als het op werken aankomt en hoe ga je als bedrijf om met de behoeften van de groep die in 2030 zo’n 75% van de beroepsbevolking zal uitmaken? We hebben de belangrijkste trends voor je op een rijtje gezet!
Groener dan groen
Om dan direct maar met een puntje van de wensenlijst van millennials te beginnen: een groene werkplek. Naast het feit dat het kantoor zo leuk opgefleurd wordt, is het ook nog eens bevorderlijk voor het welzijn van mensen en heeft het een positief effect op stressvermindering. Alleen al het kijken naar ‘groen’ heeft een kalmerend effect, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Uit andere onderzoeken blijkt dat het een groene werkomgeving de productiviteit en creativiteit van werknemers vergroot.
Zeg maar dag tegen het ‘open’ kantoor
De tijd dat we van 9 tot 5 aan hetzelfde bureau zitten in een open werkruimte is bijna voorbij. Hier krijg je veel te veel prikkels die leiden tot meer stress en fouten. In plaats daarvan vind je nu al steeds meer kantoren die zo ingericht zijn, dat ze flexibiliteit, samenwerking en concentratie ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn afgesloten ruimtes waar mensen rustig kunnen bellen, zogenaamde ‘office pods’, grote tafels voor groepswerk en loungeruimtes waar men even kan ontspannen.
Waar ga ik vandaag eens aan het werk?
Als de coronacrisis ons één ding geleerd heeft over ons werk, is dat wel dat we prima vanuit een andere locatie als ons kantoor kunnen werken. Werken op afstand of flexibele uren zijn dan ook steeds populairder bij werknemers om een goede balans tussen privé en werk te behouden. De werknemer van de toekomst verwacht dan ook voldoende handvaten en technologieën aangereikt te worden door de werkgever om deze balans te handhaven. Dit betekent dat je zult moeten investeren in cloud computing, laptops, mobiele apps en andere hulpmiddelen om op afstand met elkaar te kunnen samenwerken. Deze trend heeft door corona al een enorme boost gekregen, maar zal in de toekomst zeker niet verdwijnen. Is jouw bedrijf hier dus nog niet op voorbereid? Zorg dan dat je niet te laat bent!
Artificial Intelligence (AI) is je grootste vriend
Waar andere generaties artificial intelligence als een bedreiging zien, vinden millennials het juist een verrijking voor hun werk. Uit onderzoek van het World Economic Forum (WEF) blijkt dat maar liefst 79% van de millennials denken dat de robot meer vriend dan vijand is. Chatbots en persoonlijke assistenten worden niet alleen steeds meer onderdeel van ons werk, maar ook van ons leven. Ze kunnen je tijd besparen als het gaat om kleine, simpele taken uitvoeren, zoals het bijhouden van je agenda. Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt ook dat millennials verwachten dat robotisering meer banen zal opleveren dan het zal inpikken. In onze blog ''Loopt mijn baan gevaar door robotisering'' zijn we hier ook al dieper op ingegaan.
Door technologische innovatie meer nadruk op soft skills
De verwachting is dat er de komende jaren zo’n 23% van het bestaande werk gaat verdwijnen door robotisering, maar hier komen ook weer nieuwe banen voor terug. Zo worden analytische functies populairder. De technische innovaties zorgen ervoor dat mensen nieuw werk moeten zoeken en de focus komt te liggen op functies die computers niet kunnen vervullen. Dit heeft als gevolg dat de inhoud van het werk meer gefocust zal zijn op het managen, communiceren en toepassen van expertise. De soft skills van werknemers, zoals emotionele intelligentie, kritisch denken, empathie en creativiteit, zullen dus belangrijker worden.
“Eet voldoende groentjes en kom eens uit je stoel!”
Als er één generatie bezig is met een gezonde levensstijl, dan zijn het de millennials wel. Ze nemen salades mee naar het werk, schrappen vlees van het menu en ontbijten het liefste met een gezonde smoothie. Daarnaast is staand werken of een blokje om gaan in de pauze voor sommigen een ‘must’ om voldoende beweging te krijgen op een dag. Door hier als werkgever op in te spelen kun je werknemers echt aan jouw bedrijf binden. Het is dus belangrijk om een gezonde werkhouding tijdens werktijd en voldoende beweging te stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan staande bureaus, een bureaufiets, faciliteiten die beweging toejuichen (douche, afgesloten fietsenstalling, etc.), gezonde lunch verzorgd door het bedrijf of een tafeltennistafel.
Wil jij beginnen met het aannemen van jouw personeel van de toekomst? Via Banenrijklimburg bereiken jouw vacatures de beste kandidaten van Limburg. Benieuwd hoe wij dat voor elkaar krijgen of wil je een vacature plaatsen op onze website? Ga dan naar onze website en begin de zoektocht naar het personeel van de toekomst!