Vijf trends op de arbeidsmarkt voor 2024
Met het naderende nieuwe jaar is het van belang om vooruit te kijken en de komende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te verkennen. Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt inzichten over de vijf trends op de arbeidsmarkt die organisaties en medewerkers in 2024 kunnen verwachten.
1. Aanhoudend personeelstekort
Een blijvende uitdaging voor organisaties blijft het tekort aan gekwalificeerd personeel. Het wordt steeds lastiger om medewerkers aan te trekken en te behouden met de juiste vaardigheden. De inzet van mensen en hun competenties wordt daarom belangrijk. Werkgevers moeten zich meer dan ooit richten op het benutten van het werkvermogen binnen de organisatie en snel reageren op deze voortdurende krapte op de arbeidsmarkt.
2. Voortgang van de AI-revolutie
Naast de digitale en mobiele revolutie gaat de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) gewoon door. Binnen enkele maanden is AI nog dieper geworteld in processen en organisaties. Hoewel dit zorgt voor taakontlasting, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Werkgevers moeten nu al nadenken over hoe ze effectief met deze technologie kunnen omgaan, de interactie tussen medewerkers kunnen behouden en ervoor kunnen zorgen dat werknemers de benodigde vaardigheden ontwikkelen en plezier blijven houden in hun werk.
3. Evolutie van leiderschapsrollen
De voortdurende digitalisering en automatisering hebben invloed op de eisen die aan leidinggevenden worden gesteld, vooral met de opkomst van hybride werken. Thuiswerken geeft medewerkers meer vrijheid, maar vormt ook een uitdaging voor het behouden van verbinding. Leidinggevenden moeten zich aanpassen aan deze veranderingen en nieuwe manieren vinden om effectief leiding te geven aan teams, zelfs op afstand.
4. Toenemende nadruk op zingeving
De zoektocht naar zingeving in werk wordt steeds belangrijker. Medewerkers willen bijdragen aan een betere wereld en streven naar werk dat waarde toevoegt aan hun leven. Organisaties moeten inspelen op deze trend om aantrekkelijk te blijven voor (potentiële) medewerkers, vooral gezien de aanhoudende schaarste op de arbeidsmarkt en de neiging van de nieuwe generatie om snel van baan te wisselen.
5. Groeiende psychische vermoeidheid
Verzuim als gevolg van psychische klachten blijft toenemen, mede door trends zoals robotisering, automatisering en hybride werken. De manier van werken leidt niet altijd tot meer energie, en het gebrek aan mogelijkheden om stress te uiten draagt hieraan bij. Werkgevers moeten zich bewust zijn van deze uitdaging en actieve maatregelen nemen om de mentale gezondheid van werknemers te ondersteunen, vooral gezien de neiging van jongeren om snel van baan te wisselen en daardoor moeilijk een sociaal netwerk op te bouwen op het werk.