Verslechterende economie drukt arbeidsmarkt: meer werkgevers zetten in op collectief ontslag
Uit de data van het UWV blijkt dat de economische neergang de arbeidsmarkt in de eerste negen maanden van dit jaar heeft getroffen. Zo zegt ruim een kwart van de werkgevers niet meer in staat te zijn de lonen te betalen vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar. Volgens de uitkeringsinstantie zijn veel van deze bedrijven failliet verklaard.
Daarnaast reageerde ruim 36% van de werkgevers op het UWV dat zij graag een collectief ontslag zouden willen doorvoeren vanwege organisatorische veranderingen, technologische ontwikkelingen of verslechterende financiële omstandigheden. Er is sprake van een collectief ontslag wanneer een werkgever binnen drie maanden ten minste twintig werknemers in een bepaalde regio ontslaat.
Verder vroegen 21% meer werkgevers aan hun uitkeringsinstantie of zij één of meerdere werknemers om zakelijke redenen konden ontslaan. Op basis van gegevens van het UWV is het aantal medewerkers flink gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, namelijk met 45%.
Positieve signalen
Ondanks deze cijfers, ziet het UWV enkele lichtpuntjes. Het aantal werknemers dat betrokken is bij betalingsgeschillen met hun werkgever is met 10% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal werkloosheidsuitkeringen was eind september 11% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de stijging bleef relatief beperkt als gevolg van aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten. “Er zijn elders immers veel vacatures en ontslagen werknemers vinden vaak snel een nieuwe baan”, meldt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie van UWV.
Personeelstekort blijft het grootste probleem
Voor heel 2024 verwacht het UWV dat het aantal werkgeversmeldingen van een collectief ontslag zal toenemen. “Tegelijkertijd zijn we nog steeds ver verwijderd van de cijfers van 2012 tot 2014. Toen kregen we te maken met hoge werkloosheidscijfers en was het aantal meldingen voor een collectief ontslag gemiddeld 40% hoger dan nu”, bevestigt Witjes. Hij voegde eraan toe dat het gebrek aan werknemers voor veel werkgevers het grootste knelpunt is.
Meer faillissementen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat het aantal faillissementen in de afgelopen periode is toegenomen. De problemen waarmee bedrijven te kampen hebben, zijn ook zichtbaar in de winkelgebieden. Dit jaar ging onder meer de gamewinkelketen Gamemania en schoenenwinkelketen Bristol failliet.
Ook The Body Shop is failliet verklaard. De cosmeticaketen maakte in een verklaring op sociale media bekend het faillissement aan te vragen en om een curator aan te stellen. Klanten kunnen nog steeds terecht in de vestiging in Roermond, aangezien de winkel voorlopig geopend blijft.
Vanwege de faillissementsaanvraag kunnen cadeaubonnen echter niet meer worden ingewisseld. De Nederlandse webshop is al enige tijd niet meer actief. Dat komt omdat de site wordt bijgewerkt met updates en nieuwe inhoud, maar het platform snel weer online komt. Verder is ook het doek gevallen voor Blokker. De surseance van betaling zal naar verwachting leiden tot het bankroet van de winkelketen.
Ook in Limburg hebben bedrijven faillissement aangevraagd: zo is QuiMit BV in Maasbracht door de Rechtbank Limburg failliet verklaard, nadat ze al eerder failliet zijn gegaan. Ook is het aardwarmteproject California Wijnen Geothermie (CWG) van de Limburgse paprika- en komkommerteler Wijnen Square Crops in Grubbenvorst (gemeente Horst aan de Maas) op 5 november failliet verklaard.