Vast contract bezig aan opmars: 'Arbeidsmarkt kookt droog'
De flexibilisering van de arbeidsmarkt stagneert door de huidige krapte, terwijl het vaste contract aan populariteit wint. Bedrijven zetten alles op alles om medewerkers te behouden of nieuwe talenten aan te trekken, wat resulteert in een sterkere onderhandelingspositie voor werknemers.
Ook het aantal medewerkers met een vast contract is het afgelopen kwartaal toegenomen. Momenteel hebben 5,5 miljoen mensen een vast contract. Dat is een stijging van 26.000 ten opzichte van het eerste kwartaal, aldus de cijfers van het CBS. Het aantal werknemers in vaste dienst is sinds het vierde kwartaal van 2015 toegenomen.
"Door de krapte op de arbeidsmarkt stijgt het aantal vaste contracten", stelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Werknemers hebben hierdoor meer macht en kunnen, naast hogere lonen, ook vaste contracten eisen."
Er zijn nog steeds 2,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, een daling van 25.000 ten opzichte van het vorige kwartaal. Na een stijging tijdens de coronacrisis, waarbij het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in het eerste kwartaal van 2023 bijna 2,8 miljoen bereikte, is er nu sprake van een lichte daling.
Het aantal zelfstandigen is daarentegen gestegen met 14.000 en bedraagt nu 1,6 miljoen. Deze groei is de afgelopen jaren vrijwel continu doorgezet. Dit komt voornamelijk dankzij de toename van het aantal zzp'ers.
Arbeidsmarkt bereikt kookpunt
In het tweede kwartaal daalde het aantal vacatures met 10.000, ondanks een lichte daling in het aantal werklozen (3.000). Hierdoor kan geconcludeerd worden dat de arbeidsmarkt iets minder krap is geworden. Met 108 vacatures per 100 werklozen blijft de spanning op de arbeidsmarkt nog steeds hoog.
CBS-hoofdeconoom, Peter Hein Van Mulligen, zegt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog altijd erg groot is, maar wel iets minder vergeleken met de maanden daarvoor.’’ Daardoor kookt de arbeidsmarkt als het ware droog. Bijna iedereen die wil en kan werken, is al aan het werk. Met een beroepsbevolking van 3,6% blijft de werkloosheid aan de lage kant.
Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er 401.000 vacatures open, waarvan de meeste in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg. Deze sectoren zijn goed voor de helft van alle openstaande vacatures.