Talent aantrekken en behouden vereist meer dan enkel een goed salaris
In een tijd waar alles duurder wordt is het van belang dat werkgevers hun salarissen aanpassen. Toch volstaat dit niet om werknemers te behouden of nieuwe talenten aan te trekken. Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan de werkomgeving en het welzijn van hun personeel.
Salarisverhogingen: Een noodzakelijke stap, maar niet voldoende
Adviesbureau WTW heeft onlangs benadrukt dat werkgevers aanzienlijke salarisverhogingen zullen moeten doorvoeren om in de huidige periode van hoge inflatie en uitdagende arbeidsmarkt personeel aan te trekken én te behouden. HZC, de vakbond voor werknemers in de bouw- en infrasector, erkent het belang van substantiële loonsverhogingen om aan de verwachtingen van hun leden te voldoen en om als bedrijf concurrentiekrachtig te blijven in deze dynamische arbeidsmarkt.
HZC onderschrijft ook het standpunt van WTW dat meer nodig is dan alleen een hoger loon om talent aan te trekken en te behouden. De piramide van Maslow, een oud maar nog steeds relevant concept, stelt dat sociale behoeften, erkenning en persoonlijke ontwikkeling volgen op basisbehoeften en zekerheid. Een enquête onder HZC-leden in juni van dit jaar toonde aan dat vrijheid en autonomie in het werk het meest belangrijk zijn voor hun werkbeleving, gevolgd door waardering.
Welzijn als Troef: De Cruciale Rol van Werkgevers
Het is zorgwekkend om te constateren dat het welzijn van medewerkers volgens de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN Amro (2022) is afgenomen, onder andere als gevolg van hoge werkdruk en een gebrek aan autonomie. Internationaal onderzoek van Unit4 (2022) onder 3450 bedrijven wijst uit dat 39 procent van de werknemers (in Nederland: 44 procent) vertrekt naar bedrijven met een flexibeler werkbeleid.
Deze trend wordt ook herkend in de bouw- en infrasector, waar de werkdruk sterk toeneemt als gevolg van frequente overuren als gevolg van personeelstekorten. Er is groeiende frustratie over het werken met onervaren zij-instromers en arbeidsmigranten die geen Nederlands spreken, wat de mentale onveiligheid vergroot.
Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte aan flexibele werktijden om tegemoet te komen aan sociale behoeften. Oudere werknemers willen meer vrijheid om hun hobby's te beoefenen, terwijl jongere werknemers tijd willen kunnen besteden aan hun gezin en kinderen.
Het draait niet alleen om geld, maar ook om welzijn. Werkgevers hebben dus een belangrijke taak voor zich liggen, en de vakbond HZC staat klaar om hierbij te helpen en mee te denken.