Structureel personeelstekort dreigt in technologie, zorg en praktische beroepen
Volgens McKinsey dreigt Nederland in 2030 een tekort aan arbeidskrachten van 1,4 miljoen arbeidskrachten. Het adviesbureau heeft een vierdelig plan ontwikkeld om dat verwachte tekort terug te brengen tot ongeveer 200.000 banen.
Het is geen verrassing dat Nederland te maken heeft met een krappe arbeidsmarkt. De verwachting is dat deze ontwikkeling de komende jaren zal toenemen, voorspelt McKinsey in een nieuw rapport. Het advies- en consultancybureau heeft gewaarschuwd dat er in 2030 een tekort van 1,4 miljoen mensen zou kunnen zijn. McKinsey benadrukt daarom de noodzaak dat Nederland ‘weloverwogen beslissingen’ moet nemen om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de toekomst.
De sectoren techniek, IT en zorg en welzijn staan voor een toenemend personeelstekort, naar verwachting respectievelijk tot 100.000, 105.000 en 245.000 mensen. McKinsey benadrukt dat de bestaande vraag naar personeel in deze gebieden waarschijnlijk niet kan worden ingevuld door nieuwe instroom. Dit onderstreept de noodzaak om de mobiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten door huidige werknemers deze posities te laten vervullen.
Optimaliseren van faciliteiten voor omscholing en ontwikkeling
Om te voorkomen dat het aantal personeelstekort verder toeneemt, stelt het advies- en consultancybureau voor om een 'trein van baantransities' te initiëren. Dit betekent dat er betere ondersteuning moet komen voor omscholing en ontwikkeling, gericht op banen met een hogere productiviteit die in de toekomst veel gevraagd zullen zijn.
McKinsey wijst op enkele belangrijke elementen. Dit zijn: het verder optimaliseren van de arbeidsparticipatie, het vergroten van de mobiliteit op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de arbeidsgeschiktheid van mensen. Deze factoren zijn van onschatbare waarde om de spanningen op de arbeidsmarkt te verminderen en ervoor te zorgen dat de beroepsbevolking aan de groeiende vraag kan voldoen.
Uiteindelijk zal een hogere productiviteit naar verwachting het personeelstekort met 85 tot 90% terugdringen. De resterende afname van 10 tot 15% wordt veroorzaakt door het optimaliseren van de arbeidsparticipatie. Geschat wordt dat hierdoor het verwachte tekort aan arbeidskrachten van 1,4 miljoen mensen zal afnemen tot ongeveer 200.000 mensen in 2030.
Wil jij zowel actief- als latent werkzoekenden bereiken? Dan heb je een groot en doelgericht bereik nodig op de Limburgse arbeidsmarkt! Via Banenrijklimburg bereik je direct 60.000+ werkzoekenden en zet je je vacature in de spotlight. Bekijk alle mogelijkheden via onze werkgeverszijde!