Steeds meer bedrijven vermelden het salaris in vacatures – en dat loont!
Werkgevers in Limburg, opgelet: de trend is duidelijk. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om transparant te zijn over het salaris in hun vacatures. En dat is niet zonder reden. Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Q&A Research blijkt namelijk dat vacatures mét salarisindicatie tot wel 51% meer reacties opleveren dan vacatures zonder.
Voor 83% van de werkzoekenden is het salaris zelfs een doorslaggevende factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Vooral jongere sollicitanten vinden openheid over het loon belangrijker dan ooit.
Salaristransparantie: geen eenrichtingsverkeer meer
Het wordt steeds gebruikelijker dat werkgevers het salaris vermelden in hun vacatures. Toch blijkt uit recent onderzoek dat deze transparantie vaak nog eenrichtingsverkeer is. Want hoewel werkzoekenden graag duidelijkheid willen over hun toekomstige loon, worden zij zelf óók ondervraagd over hun eerdere salaris – zonder dat daar altijd iets tegenover staat.
Zo geeft 48% van de sollicitanten aan dat hen wordt gevraagd wat ze bij hun vorige werkgever verdienden. Opmerkelijk is dat 95% bereid is die vraag te beantwoorden, maar dat slechts 59% daarbij eerlijk is. Maar liefst 30% zegt een hoger salaris te hebben verdiend dan in werkelijkheid het geval was – mogelijk in de hoop om beter uit de salarisonderhandelingen te komen.
Tegelijkertijd geeft 66% van de werkzoekenden aan het essentieel te vinden om vooraf duidelijkheid te hebben over het startsalaris of de salarisrange in een vacature. Transparantie is dus een wederzijds verlangen – en het vertrouwen groeit wanneer beide partijen open kaart spelen.
Europese verschillen in transparantie
Nederland is niet het enige land waar de roep om salaristransparantie groeit. In het Verenigd Koninkrijk wordt in 71% van de vacatures het salaris vermeld. In Frankrijk is dat 50%, en in Ierland 41%.
Maar in landen zoals Italië (20%) en Duitsland (16%) blijft transparantie achter. Deze verschillen hebben waarschijnlijk te maken met culturele gewoontes, maar ook met lokale wetgeving en de mate van openheid binnen het bedrijfsleven.
Secundaire arbeidsvoorwaarden tellen net zo zwaar mee
Naast het salaris kijken werkzoekenden ook kritisch naar de rest van het arbeidsvoorwaardenpakket. 63% van de respondenten vindt het aantal verlofdagen een doorslaggevende factor bij het kiezen van een werkgever. En ook andere secundaire voorwaarden spelen een belangrijke rol, zoals:
- Bonussen (46%)
- Pensioenregelingen (45%)
- Zorgverzekering via de werkgever (30%)
- Bedrijfswagens of reiskostenvergoedingen (28%)
Wat kun jij als werkgever hiermee?
Transparantie loont. Niet alleen op het gebied van salaris, maar ook in je volledige arbeidsvoorwaardenpakket. Door hier open over te zijn in je vacatureteksten, laat je zien dat je eerlijkheid en vertrouwen belangrijk vindt – en vergroot je je kansen om het juiste talent aan te trekken.
Op zoek naar personeel in Limburg?
Plaats je vacature op Banenrijklimburg en vergeet niet je salarisindicatie te vermelden. Het verschil in reacties kan enorm zijn!