Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
05-12-2024

Slimme tips om risico's als zzp'er te beperken

Als zelfstandig ondernemer geniet je van vrijheid en flexibiliteit. Maar je bent ook verantwoordelijk voor het managen van je eigen risico’s. En ga je aan de slag zonder de juiste voorbereidingen? In dat geval kun je flink in de problemen komen. Het is daarom ook meer dan logisch dat je graag snel aan de slag wilt gaan met een concreet plan van aanpak. Hier zijn een aantal praktische tips om jezelf als zzp’er te beschermen tegen onverwachte tegenslagen. Laat het upgraden van je bedrijfsstrategie dus maar snel een keer beginnen.

Weet waar je aansprakelijk voor bent  

Als zzp’er ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen handelen. Ontstaat er een situatie waar je een fout maakt of schade veroorzaakt? Dan draai je zelf voor de financiële gevolgen op. Daarom is het belangrijk om te weten welke risico’s jouw werkzaamheden met zich meebrengen. Kies je ervoor om een risico-inventarisatie te maken? In dat geval krijg je helder inzicht in waar je kwetsbaar bent. Maar ook waar je jezelf tegen moet beschermen. Dit is de eerste stap om problemen te voorkomen. En dat is natuurlijk een erg prettige gedachte.

Kies voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering  

Je weet het misschien maar al te goed. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat geldt zeker in het bedrijfsleven. Wat als je per ongeluk schade veroorzaakt bij een klant of derde partij? Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die je over de laptop van een klant morst. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen dit soort claims. Het is een relatief goedkope verzekering. Maar het kan je wel voor duizenden euro’s aan financiële schade behoeden. Voor zzp’ers in sectoren zoals de bouw of consultancy is dit vaak een must. Het is dus zeker geen verkeerd idee om je hier wat meer in te gaan verdiepen voor je eigen bedrijf.

Overweeg een beroepsaansprakelijkheidsverzekering  

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp is een must voor zzp’ers die advies geven of specialistisch werk verrichten. Stel je voor dat een advies dat je aan een klant geeft leidt tot financiële schade. Of dat een fout in jouw werk een project vertraging laat oplopen. Dit kan natuurlijk voor aardig wat rompslomp zorgen. Deze verzekering dekt claims die voortkomen uit beroepsfouten. Voor consultants, ontwerpers, juristen en IT-specialisten is dit vaak een essentiële bescherming. Sluit je dit type verzekering ook maar al te graag af voor je eigen bedrijf?

Bouw een financiële buffer op  

Zzp’er zijn betekent ook dat je inkomen niet altijd gegarandeerd is. Zorg ervoor dat je een financiële buffer opbouwt om periodes van inkomstenderving of onverwachte kosten op te vangen. Experts adviseren om minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten achter de hand te houden. Een buffer geeft niet alleen gemoedsrust. Het biedt ook ruimte om een stap terug te doen en kritisch naar je bedrijf te kijken als het even tegenzit. En met dit idee in gedachten kun je met een veel fijner gevoel blijven ondernemen.

Maak duidelijke afspraken in contracten  

Veel zzp’ers onderschatten de kracht van een goed contract. Want kies je ervoor om duidelijke afspraken op papier te zetten? In dat geval voorkom je discussies en onduidelijkheden. Leg vast wat je levert, wanneer het klaar moet zijn, wat je tarieven zijn en wat er gebeurt bij een geschil. Contracten beschermen niet alleen jou. Ze maken ook jouw professionele aanpak duidelijk aan de klant. Schakel indien nodig een jurist in om te zorgen dat je contracten waterdicht zijn. Hierdoor kom je in de loop van de tijd niet voor problemen te staan en je weet precies waar je met je bedrijf aan toe bent.

Houd je administratie op orde  

Een goed georganiseerde administratie is een belangrijke manier om risico’s te verkleinen. Het zorgt ervoor dat je inzicht hebt in je financiën. Maar het voorkomt ook problemen met de Belastingdienst. Gebruik een boekhoudprogramma dat bij jouw behoeften past. En zorg dat je facturen tijdig verstuurt. Ook is het slim om regelmatig een specialist, zoals een accountant, naar je administratie te laten kijken. Zo voorkom je fouten en onaangename verrassingen op de lange termijn. Wel zo prettig om te weten, toch?

Bescherm je data en apparaten  

Als zzp’er werk je waarschijnlijk veel digitaal. Dit brengt risico’s met zich mee. Je kunt dan denken aan cyberaanvallen of het verliezen van gegevens. Investeer in goede antivirussoftware, maak regelmatig back-ups en wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken. Overweeg ook een cyberverzekering. Dit is helemaal belangrijk als je met gevoelige klantinformatie werkt. Het beveiligen van je apparaten en data is niet alleen professioneel. Het kan je ook beschermen tegen hoge kosten.

Zorg voor een noodplan  

Wat doe je als je ineens ziek wordt? Of als je een groot project niet kunt afronden door persoonlijke omstandigheden? Als zzp’er heb je geen vangnet zoals loondienstmedewerkers dat hebben. Een noodplan kan helpen om voorbereid te zijn op dit soort situaties. Denk aan een netwerk van collega’s waarmee je kunt samenwerken. Of je kunt denken aan afspraken met je klanten over hoe te handelen in geval van nood.

Investeer in je eigen gezondheid  

Als zzp’er ben je je grootste asset. Dat betekent dat investeren in je fysieke en mentale gezondheid cruciaal is. Zorg voor:

  • Een goede werk-privébalans
  • Voldoende beweging 
  • Gezonde voeding

Overweeg ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Hierdoor heb je een inkomen als je tijdelijk niet kunt werken. Je gezondheid is een van de beste manieren om risico’s te beperken.

Blijf jezelf ontwikkelen  

De markt verandert continu. En stilstaan kan een groot risico vormen. Kies je ervoor om jezelf te blijven ontwikkelen en up-to-date te blijven in je vakgebied? In dat geval blijf je relevant en vergroot je je kansen op opdrachten. Dit kan variëren van het volgen van cursussen tot het bijhouden van trends in je branche. Daarnaast vergroot het je zelfvertrouwen en laat het klanten zien dat je serieus met je vak bezig bent.

Met deze tips kun je veel voorkomende risico’s als zzp’er beperken. Het vraagt wat investering en aandacht, maar uiteindelijk levert het je meer zekerheid en rust op in je werk.

Bron: Overstappen
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.