Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
24-06-2024

Signalen die aantonen dat de personeelstekorten nog lang niet zijn opgelost

Het tekort aan personeel krijgt misschien niet veel aandacht in de huidige politieke discussies, maar het blijft een voortdurend probleem. Het werven van kandidaten lijkt misschien wat eenvoudiger, maar dat betekent niet dat het tekort aan arbeidskrachten is verdwenen. Integendeel, het tekort lijkt structureel van aard en bedreigt in toenemende mate de toekomst van de Nederlandse BV's. De volgende tekenen geven duidelijk aan dat we dit probleem nog lang niet hebben overwonnen.

De krapte blijft aanhouden

Volgens Nederlandse statistieken neemt het aantal vacatures per 100 werklozen af, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Dit betekent dat de spanningen op de arbeidsmarkt enigszins zijn afgenomen. Ondanks deze cijfers blijft het aantal vacatures met 410.000 op een historisch hoog niveau. Aan de andere kant neemt het aantal ondernemers dat klaagt over een tekort aan personeel langzaam af.

Uit de laatste arbeidsmarktupdate van Randstad Groep Nederland zegt ruim een ​​derde van de bedrijven nog steeds de gevolgen te voelen van een krappe arbeidsmarkt. Zij melden dat een gebrek aan vakmensen een belemmering vormt voor de bedrijfsvoering. Vanwege personeelstekorten overweegt ongeveer (69%) om op een andere manier personeel te werven, waarbij meer prioriteit wordt gegeven aan het aannemen van kandidaten die nog opgeleid moeten worden (68%), meldt UWV.

Daling in de omzet

De economische gevolgen van een tekort aan nieuw talent worden steeds duidelijker. Hoewel men soms suggereert dat openstaande vacatures bedrijven kosten besparen, blijkt in werkelijkheid vaak het tegenovergestelde: bedrijven lijden omzetverlies. Zo daalde de Nederlandse industriële omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,5% op jaarbasis, wat volgens statistieken van het CBS de vierde achtereenvolgende kwartaaldaling betekent. De voornaamste oorzaak? Het aanhoudende tekort aan personeel, wat tevens ook de productiviteit van veel bedrijven vermindert.

Gevechten in cao’s

Als gevolg van de structurele personeelstekorten, leidt er ook steeds meer strijd tussen werkgevers en werknemersorganisaties. Werknemers laten er geen gras over groeien en weten steeds beter dat ze iets te eisen hebben. Dit laten ze dan ook merken. In de techniek- en metaalsector staan op het moment ruim duizenden vacatures open. Vakbond FNV eist daarom een ​​loonsverhoging van minimaal 10% voor werknemers. En zo gaat het in meerdere sectoren. Het is alsof het een soort competitie is geworden, een strijd die gestreden moet worden.

Het is een voortdurende uitdaging voor werkgevers om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en ze aantrekkelijker te maken voor werknemers, maar tegelijkertijd brengen deze verbeteringen hoge kosten met zich mee. Johann Honders, onderhandelaar namens CNV, benadrukt: "Jongeren geven de voorkeur aan sectoren met betere arbeidsvoorwaarden." Deze situatie weerspiegelt zich in toenemende stakingen die ook andere sectoren treffen.

Zorgsector slaat opnieuw alarm

Het is algemeen bekend dat de zorgsector al enige tijd met personeelstekort kampt. Of het nu in de kraamzorg, de ziekenhuizen of de ouderenzorg is; overal is de schaarste groot en lijken oplossingen ver weg. Uit een vragenlijst van RTL Nieuws onder duizenden verpleegkundigen blijkt dat het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen zelfs leidt tot levensgevaarlijke situaties voor patiënten. Het personeelstekort in de zorg loopt met de dag op. Er wordt zelfs gevreesd dat over 10 jaar deze sector ongeveer 190.000 medewerkers te kort heeft.

Krapte wordt steeds normaler

In Nederland is het inmiddels gebruikelijk geworden om voortdurend te spreken over de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers doen steeds vaker een beroep op buitenlandse medewerkers vanwege het tekort aan personeel. Eerder waren ze vooral actief op locaties buiten het zicht van de klant, zoals in distributiecentra. Tegelijkertijd blijft arbeidsmigratie een gevoelig onderwerp. De internationale strijd om gespecialiseerde arbeidskrachten is in volle gang, waarbij leiders actief plannen smeden om meer werknemers aan te trekken.

AI lijkt geen redmiddel te zijn

Ondanks alle opwinding rond AI blijft de groei van de arbeidsproductiviteit al jaren achter. Deze nieuwe technologie zal het tekort aan arbeidskrachten niet oplossen. ServiceNow en Pearson zeggen bijvoorbeeld in hun onderzoek Impact AI, waarin 1.400 functies met 8.000 taken in verschillende landen werden geanalyseerd, dat de banen in de technologiesector blijven groeien. “In feite zijn productiviteitswinsten als gevolg van nieuwe technologie een belangrijke reden waarom het tekort aan arbeidskrachten niet erger wordt”, aldus ServiceNow.

Wil jij zowel actief- als latent werkzoekenden bereiken? Dan heb je een groot en doelgericht bereik nodig op de Limburgse arbeidsmarkt! Via Banenrijklimburg bereik je direct 60.000+ werkzoekenden en zet je je vacature in de spotlight. Bekijk alle mogelijkheden via onze werkgeverszijde!

Bron: https://www.werf-en.nl/
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.