22-02-2018
Schorsing van werknemer, die verdacht wordt van seksuele handelingen, opgeheven
Als uitgangspunt geldt dat een werknemer op grond van een arbeidsovereenkomst recht heeft op het verrichten van werk.
Onder omstandigheden kan het niet opdragen van werk de eer en de goede naam van de werknemer tekort doen. Ook zijn andere omstandigheden denkbaar waarin de werknemer gedupeerd wordt, wanneer hij niet wordt toegelaten tot de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat het loon van de werknemer afhankelijk is van het verrichten van arbeid. Of bijvoorbeeld de situatie dat het werk nodig is om de vakbekwaamheid van de werknemer op peil te houden.
Daarom geldt als uitgangspunt dat een werkgever niet zonder gegronde reden een werknemer mag schorsen of op non-actief mag stellen.
Maar het spreekt voor zich dat wanneer er sprake is van wangedrag van een werknemer of een conflictueuze situatie op het werk, een werkgever over mag gaan tot het op non-actief stellen van de werknemer. Ook kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de situatie dat een functie komt te vervallen in het kader van een reorganisatie.
Onlangs heeft de rechtbank Limburg moeten oordelen over een zaak waarin een werkgever een werknemer op non-actief heeft gesteld na een beschuldiging van seksuele handelingen met een geestelijk beperkte collega. Weliswaar acht de kantonrechter de beschuldiging aannemelijk, maar de kantonrechter oordeelt desalniettemin dat de werkgever de op non-actiefstelling toch moet opheffen, omdat deze al bijna vijf maanden duurt en de werkgever geen verdere stappen meer heeft ondernomen.
Meer lezen hierover? Lees dan snel hier verder: https://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1