Overwerken slechter dan gedacht
Veel mensen geeft het gevoel van druk zijn het gevoel dat je productief bent en dat je goed bezig bent, maar wat nu als dat helemaal niet zo blijkt te zijn en je zelfs risico loopt.
Onderzoekers van het Institute for Work and Health in Toronto volgden 12 jaar lang 7.000 werknemers. Ze wilden er achter komen of overwerken de kans op obesitas verhoogt. En dat blijkt ook daadwerkelijk het geval te zijn, voornamelijk onder de vrouwen.
Vrouwen die meer een werkweek van rond de 45 uur per week of meer draaien lopen 51 procent meer kans op diabetes type 2 dan vrouwen die 35 tot 40 uur werken, klinkt het in het vakblad BMJ Diabetes Research & Care. Gecorrigeerd door roken, BMI en beweging bleef dit verschil overeind. Bij mannen werd er vreemd genoeg geen verband gevonden.
Hoofdonderzoeker Mahee Gilbert-Ouimet heeft daar wel een verklaring voor: “Vrouwen nemen nog steeds veel huishoudelijke en gezinstaken op zich. Misschien dat vooral de combinatie met overuren een slechte invloed heeft op je gezondheid.” Dat lijken ook de cijfers aan te tonen: het verband was het sterkst bij vrouwen die én altijd overwerkten én kinderen hadden onder de twaalf.
Een tweede verklaring is dat mannen die overwerken lang niet altijd zittend werk uitvoeren. Bij de hard werkende mannen doet 33 procent fysiek belastend werk, bij vrouwen is dat maar 8 procent. Mannen compenseren dus het ongezonde effect deels met heel veel lichaamsbeweging.
De ongezonde gevolgen van heel hard werken worden steeds duidelijker. Lange werkweken worden al in verband gebracht met depressies, angstaanvallen, obesitas, alcoholisme en hart- en vaatziekten.
Conclusie: op tijd naar huis vanavond!
Bron: HLN