Op welke stapel komt jouw sollicitatie?
Veel werkgevers maken de selectie aan de hand van de drie stapeltjes. Als sollicitant wil je dat je sollicitatie niet op de verkeerde stapel belandt die met afgewezen kandidaten. Hoe voorkom je dat?
Een motivatiebrief op de ‘direct afwijzen’-stapel
Deze stapel is te herkennen aan: een enorme afstand tussen werk- en woonadres, plichtmatige zinnen, een minimale motivatiebrief, fouten in de aanhef. Of fouten in de functiebenaming of in de organisatienaam.
Met bovendien vaak een cv waarbij je denkt “heb je de vacaturetekst ook daadwerkelijk gelezen voordat je besloot te gaan reageren?
Een motivatiebrief op de ‘twijfel’-stapel
Een nette verzorgde motivatiebrief die ingaat op alle eisen van de functie. Begint met een introductie over waar je de functie hebt gevonden en dat je geïnteresseerd bent. Bevat een middenstuk met daarin een verhaal over jezelf en jouw ervaring.
En sluit af met een zin waarin je aangeeft dat je bereid bent je motivatiebrief toe te lichten in een gesprek. Kortom: prima, maar je gaat de baan er waarschijnlijk niet direct mee krijgen.
Een motivatiebrief op de ‘geschikt’-stapel
En dan de laatste stapel, de stapel waarop je met jouw sollicitatie wilt terechtkomen. Hierop vind je de motivatiebrieven die niet alleen aantonen dat je voldoet aan de eisen, maar ook opvallen om een andere reden. Ze gaan dieper in op de functie en de organisatie en beschrijven waarom jij de aangewezen persoon bent voor de functie. Wees daarbij eerlijk en enthousiast. Verplaats jezelf bijvoorbeeld alvast in je nieuwe functie; wat kunnen je toekomstige collega’s van je verwachten? Durf ook – mits de organisatie dat toelaat – een grapje te maken of zelfspot te tonen. De kans is groter dat je positief opvalt dan dat je op de eerste stapel terechtkomt. En gebeurt dat laatste toch, dan was die organisatie misschien wel niets voor jou.
Kortom: in een goede motivatiebrief schrijf je eerlijk over wie je bent, laat je zien dat je creatief durft te zijn en straal je uit dat je weet op welke functie en bij welke organisatie je solliciteert.
Een goede motivatiebrief schijven vereist een goede opbouw:
- Val met de deur in huis, maak meteen duidelijk waarom je de motivatiebrief schrijft.
- Illustreer je motivatie in de eerste alinea al met een mini-anekdote
- Vermeld je opleiding en ervaring zonder op te scheppen
- Benadruk je persoonlijke eigenschappen die aansluiten bij de eisen
- Illustreer je interesses met persoonlijke details en anekdotes
- Schets een toekomstbeeld van jezelf in de nieuwe baan of opleiding
- Sluit beleefd af