Neem jij ex-werknemers aan
Wanneer een gemotiveerde en competente medewerker die je liever niet ziet vertrekken toch zijn ontslag neemt, zorg er dan voor dat het ontslag en de offboarding in een positieve sfeer verlopen en zet de deur op een kier.
Steeds meer hr-professionals zetten strategisch in op de optie dat een werknemer die zijn ontslag geeft later in zijn loopbaan nog terugkeert. De ex-werknemer doet nieuwe ervaringen op, groeit en komt sterker terug aan boord als “boomerangmedewerker”.
Maar hoe leg je daarvoor al de basis tijdens de 'offboarding'?
De kans op terugkeer wordt ook aanzienlijk vergroot bij een goed afscheid.
Toon respect. Een goed afscheid begint met respect en wederzijds begrip voor elkaars situatie, ongeacht wie het initiatief voor het vertrek heeft genomen.
Ga de dialoog aan in het exitgesprek. Bereid het exitgesprek goed voor en zorg voor een veilige omgeving waarin de vertrekkende medewerker zich vrij voelt om zijn ervaringen te delen.
Zorg voor een persoonlijk afscheid. Spreek waardering uit voor de periode die de medewerker bij jouw organisatie heeft gewerkt en bedank hem daarvoor.
Blijf in contact
Als een waardevolle medewerker vertrekt, anticipeer dan op een mogelijke terugkeer. Het is een teken van vertrouwen als je aangeeft dat hij of zij welkom blijft.
Bied aan om als referentie op het CV van de vertrekker vermeld te worden. Het is een manier om je waardering te laten blijken. En houd regelmatig contact door af te spreken of online te communiceren (LinkedIn). Dat kan volstaan om de banden nauw te houden en de kans op een boomerangaanwerving te verhogen.
Boomerang medewerkers kunnen zeer waardevol zijn. Een succesvol voorbeeld: Apple zag Steve Jobs succesvol terugkeren als CEO.
Bron: hr-communicatie