Nederland in 2030 koploper op het gebied van flexibel werken in Europa
- In 2030 bijna een op de acht banen in Nederland gerelateerd aan flexibel werken, na de VS het hoogste percentage wereldwijd
- Nederland koploper in Europa op het gebied van procentuele bijdrage flexibel werken aan bruto toegevoegde waarde van de economie
- Flexibel werken zorgt voor 35% minder reistijd voor werknemer
Maar liefst 12,3% van de banen zal worden ingevuld door middel van het flexibel inzetten van de werktijd of -plek, een toename van maar liefst 64% ten opzichte van 2017. Daarmee streeft Nederland landen als Polen en de UK voorbij die nu nog flexibeler werken dan Nederland. Wereldwijd prijkt alleen de VS hoger op dit lijstje (13,4%). Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onafhankelijke economen in zestien landen* in opdracht van Regus.
Development Economics, dat het onderzoek in juli 2018 heeft uitgevoerd, concludeert dat in 2030 wereldwijd 8%-13% van de banen wordt ingevuld middels flexibel werken. Het hoge percentage in Nederland wordt mede ingegeven door het relatief hoge aantal banen in onze kenniseconomie. Consultants, ICT-professionals en communicatiespecialisten kunnen makkelijker flexibel werken en krijgen hier ook meer de ruimte voor van hun werkgever. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar flexibel werken in 2030 slechts 9,6% van de totaal beschikbare banen betreft door een relatief hoog aandeel van de productiesector.
Toename flexibel werken heeft positieve impact op tevredenheid werknemer.Het onderzoek laat zien dat mensen die flexibel werken tevredener zijn met hun werk. Werknemers die flexibel werken zijn twee keer zo tevreden met hun werk als werknemers in dezelfde branche die in een traditionele werkomgeving werken. Hun fysieke en mentale gesteldheid verbetert en ze zijn productiever.
Bron: flexnieuws