Meerderheid werkt regelmatig over zonder vergoeding
54% van de werknemers maakt wekelijks overuren zonder daarvoor een vergoeding te krijgen. Gemiddeld zeggen Europese werknemers bijna 5uur per week over te werken. Ondanks de vele aandacht voor de risico’s van een te hoge werkdruk, maken werknemers dus op grote schaal uren in eigen tijd.
Meer werk, minder privé
Europese werknemers werken regelmatig buiten hun reguliere contracturen zonder daarvoor betaald te krijgen. 20% van de Nederlandse werknemers werkt wekelijks tussen de zes en tien uur extra; 10% van de Nederlandse werknemers werkt wekelijks meer dan tien uur onbetaald overwerkt.
De balans tussen werk en privé slaat dus regelmatig door richting werk. Het is bekend dat stress, lange werkweken en een hoge werkdruk de risico’s op een slechte fysieke én mentale gezondheid van werknemers flink verhogen.
Overwerk komt in heel Europa voor
Medewerkers in het onderwijs werken het vaakst minimaal vijf uur per week onbetaald over (69 procent in de onderzochte Europese landen). In de sectoren IT & telecom en financiële dienstverlening worden de langste weken gemaakt. Respectievelijk achttien procent en zestien procent van het personeel in deze sectoren maakt wekelijks meer dan tien onbetaalde overuren.
Belangrijke uitdagingen
De cijfers uit het onderzoek laten een brede ontwikkeling zien die vraagt om actie. "De economische groei en toenemende krapte op de arbeidsmarkt stelt werkgevers en hun medewerkers voor belangrijke uitdagingen. Hiervoor zullen zij samen een oplossing moeten vinden," stelt Brand. "Dat kan bijvoorbeeld door repeterend werk deels te automatiseren of te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen werknemers zich focussen op hun toegevoegde waarde en werkgevers sturen op de kwaliteit van de output in plaats van gewerkte uren. Werk dat ertoe doet, zorgt daarnaast voor meer motivatie en betrokkenheid. Als overwerk toch echt nodig is, zorg dan dat dit gesignaleerd en gewaardeerd wordt. Uiteindelijk zijn gemotiveerde en gezonde medewerkers bepalend voor het succes van een organisatie."
Bron: Managersonline