Limburgse werkgevers blijven investeren in talentontwikkeling medewerkers
Limburgse werkgevers blijven investeren in de ontwikkeling van het talent van hun eigen medewerkers. Tegelijkertijd blijft de aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de oudere medewerker nog steeds achter. Dit blijkt uit de Sociale Innovatie Monitor Limburg 2017, het jaarlijkse onderzoek onder Limburgse werkgevers naar sociale innovatie.
Aan het onderzoek nam een recordaantal van 193 Limburgse organisaties deel. Dit is een stijging van 22 procent vergeleken met het onderzoek uit 2016.
Het is uitgevoerd door het lectoraat Employability van Zuyd Hogeschool en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van Maastricht University in samenwerking met de LWV.
Talentontwikkeling
De werkgevers investeren in talentontwikkeling vooral door het aanbieden van cursussen en opleidingen. Maar ook ‘leren op de werkplek’ wordt volop toegepast. Talentontwikkeling scoort inmiddels meerdere jaren achter elkaar het hoogst in de Sociale Innovatie Monitor. Centraal staat daarbij het versterken van de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers op de werkvloer met goede mogelijkheden tot professionele groei door taakverrijking en autonomie met een bijpassende verantwoordelijkheid. Hierdoor krijgen medewerkers voldoende uitdaging en kunnen zij zich verder ontwikkelen.
Duurzame inzetbaarheid
Uit de Sociale Innovatie Monitor blijkt dat de aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de oudere medewerker nog steeds achterblijft bij de andere facetten van sociale innovaties. Toch is er voor het eerst sinds drie jaar weer meer aandacht voor de inzetbaarheid van 60-plussers in de organisatie, bijvoorbeeld door de functie-inhoud af te stemmen op mogelijke fysieke of mentale beperkingen van de medewerker. Ook worden veel oudere medewerkers ingezet in functies waarvoor hun ervaring onmisbaar is.
Bron : limburg.nl