Kerstpakketten en de belastingregels
Kerstpakketten en de regels, zo zit het
Heeft u al nagedacht voor de kerstpakketten voor uw werknemers of collega’s?
In het verleden waren er andere regels over het onbelast verstrekken van vergoedingen of giften aan medewerkers. Voor 2015 was hier een vast bedrag voor. Sinds 2015, ook nu in 2019 nog, is er de werkkostenregeling. Hierin staat dat u voor maximaal 1,2% van de totale loonsom van de organisatie onbelast kunt verstrekken aan uw werknemers, bijvoorbeeld voor kerstpakketten. Wanneer de verstrekkingen en vergoedingen over deze 1,2% heen gaan is er een belastingtarief van 80%.
De gebruikelijkheidstoets
Naast het vaste percentage van 1,2% moet er rekening gehouden worden met de gebruikelijkheidstoets. Deze toets geeft aan dat de te verstrekken vergoedingen of giften maximaal 30% mogen afwijken van een vergelijkbare besteding binnen uw branche of bedrijf. Dit kunt u navragen bij uw accountant, belastingadviseur of bij de belastingdienst.
Vanaf 2020 veranderen de regels
De werkkostenregeling verandert in 2020. Het maximale percentage van de totale loonsom wordt verhoogt, van 1,2% naar 1,7% van de eerste 400.000 euro van de loonsom. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden. Tevens zal de VOG (verklaring omtrent gedrag) toegevoegd worden aan de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling. De gehele lijst zal er vanaf 2020 als volgt zo uitzien:
- abonnementen voor openbaar vervoer;
- reiskosten tot € 0,19 per kilometer;
- verhuiskosten vanwege werk;
- maaltijden bij overwerk;
- aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).
Kerstpakketten en belastingen
De kerstpakketten kunt u dus, in 2019 onbelast als gift verstrekken wanneer u de 1,2% van de werkkostenregeling in het oog houd. Voor 2020 kunt u mits u de loonsom van 400.000 euro niet overschrijdt 1,7% aanhouden.
Veel succes maar ook plezier gewenst bij het uitzoeken van de kerstpakketten.