Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
12-11-2020

Hoe bijbanen je CV onderscheidend kunnen maken

Een groot percentage van de jongeren heeft wel eens een bijbaan gehad. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten bijbanen. Het houd je bezig en het is een manier om wat extra geld te verdienen. Er wordt vaker gediscussieerd over het al dan niet benoemen van je bijbanen op je CV. Moet je dit doen, of juist beter niet? In onze blog van deze week gaan wij hier verder op in en laten wij je zien hoe een bijbaan op je CV jouw positie juist kan versterken tijdens het solliciteren!

Tijdelijke hulp in de horeca, werken in de supermarkt of werken als assistent bij een grote onderneming: er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om als student of werkende jongere extra geld te verdienen. Voor elke baan geldt daarnaast dat het een investering in jezelf is. Je leert er verantwoordelijkheid te nemen, je tijd efficiënt in te delen en hoe je met collega’s om moet gaan. Sommige stages, tijdelijke banen en vakantiebaantjes kunnen je daarnaast ook helpen met het ontwikkelen van vaardigheden die relevant zijn voor jouw toekomstige carrière. Als jij hier van tevoren goed over nadenkt, staan deze bijbanen juist enorm goed op je CV en verbeteren ze jouw positie voor wanneer je gaat solliciteren voor een volledige baan!

“Als je goed bent in wiskunde, kun je bijvoorbeeld stage lopen bij een financieel bedrijf of er eerst parttime werken”, zegt Diana Styles, HR-manager van fintechbedrijf N26 en voormalig manager bij Adidas, in een interview met Business Insider Deutschland. Ben je geïnteresseerd in reclame, ga dan een paar uur per week als stagiair bij een marketingbureau aan de slag. Heb je affiniteit met IT, dan kun je op zoek naar een functie bij een technisch bedrijf.

Volgens de carrièredeskundige moet een bijbaan altijd aansluiten bij je eigen interesses en de specifieke vaardigheden bevorderen die jij later nodig hebt in je toekomstige professionele leven. Wie al praktijkervaring heeft opgedaan, kan zich beter onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt.

Kijk goed om je heen binnen een bedrijf

Wat dan als je nog niet weet wat je later precies wilt gaan doen? Als je niet zeker bent waar je later carrière wilt gaan maken, probeer dan een kijkje te nemen bij verschillende onderdelen binnen een bedrijf. Loop eens mee bij de afdeling Marketing, Finance, Sales enzovoort. Dit is altijd nuttig, ook als daar uiteindelijk niets tussen blijkt te zitten waar je enthousiast van werd. Vergeet niet, het is ook nuttig om te weten waar je interesses juist niet liggen!

Styles nodigt graag sollicitanten uit die bijvoorbeeld al enige ervaring hebben opgedaan met projectmanagement. Zij ziet dit als waardevolle kennis. “Je krijgt dan inzicht in veel verschillende onderwerpen”, zegt de HR-directeur.

Zijn er ook baantjes die je beter niet op je CV kan zetten? “Dat ligt aan het verhaal”, zegt Styles. Het hangt af van de manier waarop je uitlegt waarom je iets hebt gedaan en hoe relevant dat is.

Styles herinnert zich een sollicitant die vroeger honden uitliet en zich aanmeldde voor een stage op de marketingafdeling. Als hij haar had verteld dat hij zichzelf en zijn diensten goed in de markt zette, bijvoorbeeld via flyers en een social media campagne, dan zou hij een geweldige kandidaat zijn geweest om haar marketingteam te komen versterken. Helaas voor de kandidaat deed hij dit niet, waardoor het niet tot een samenwerking leidde. Denk daarom goed na wanneer je een bijbaan op je CV zet. Als je niet kan verklaren waarom het relevant is voor de functie waarop je solliciteert, dan werkt het mogelijk nadelig.

Gaten in je CV: probeer ze niet te verbergen

Er zijn genoeg redenen te bedenken voor een gat op iemands CV. Denk aan een tussenjaar na je eindexamen, een periode van ziekte of misschien ging je wel op wereldreis. Het advies van Styles is duidelijk: wees eerlijk. “Probeer het niet te verdoezelen. Wees in staat om uit te leggen welke ervaringen je in zo’n tussenperiode hebt opgedaan.”
Eerlijkheid en authenticiteit zijn volgens de HR-manager erg belangrijk. Een absolute no-go: als er wordt ontdekt dat je iets op je CV verfraaid hebt. Of iemand die liegt over zijn sterke en zwakke punten. “Als iemand over zijn zwakheden zegt dat hij ‘te georganiseerd’ is of dat hij ‘te hard’ werkt, komt dat totaal niet sterk over”, aldus Styles.
In plaats van dergelijke antwoorden hoort de personeelsmanager liever dat een sollicitant vertelt welke fouten hij in zijn leven heeft gemaakt. “We hebben allemaal zwakke punten en maken fouten”, zegt Styles. “En daar leren we juist alleen maar van!”

Bron: Business Insider

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?