Helft werknemers eist thuiswerkmogelijkheid bij nieuwe baan
Thuiswerken blijft onverminderd populair. De helft van de werkenden geeft aan hierover afspraken te willen maken met een nieuwe werkgever bij een baanwissel. Dit komt vooral voor binnen de leeftijdscategorie van 26 tot 45 jaar. Bovendien beschouwt ruim de helft van degenen met thuiswonende kinderen het recht om thuis te werken als belangrijk, zo blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel.
Verlangen naar verandering in werkomgeving
Zelfs onder de groep die vanwege hun functie of sector niet thuis kan werken, is er een verlangen om hier verandering in te brengen bij een nieuwe baan. Ongeveer 19 procent van deze groep, die mogelijk niet beseft hoe handig het is om tijdens werktijd bijvoorbeeld de hond uit te laten of boodschappen te doen, hecht hier zwaar belang aan bij het zoeken naar een nieuwe baan.
Voor sommigen, zoals de 42-jarige Daniël Kamp van Fujifilm, weerspiegelt het ontbreken van vermeldingen over thuiswerkmogelijkheden in vacatures op LinkedIn een gebrek aan vertrouwen van het bedrijf in haar medewerkers. Thuiswerken wordt ook als een essentiële arbeidsvoorwaarde beschouwd bij het overwegen van nieuwe opdrachten, waarbij vijf dagen op kantoor voor sommigen een teken is van ouderwetsheid en onbegrip.
Thuiswerken in de IT-sector als normaal beschouwd
Vooral in de IT-sector wordt regelmatig thuiswerken als normaal beschouwd, met voordelen zoals verminderde filedruk, lagere CO2-uitstoot en kostenbesparingen voor zowel werknemers als bedrijven. Hoewel driekwart van de ondervraagden positief staat tegenover thuiswerken, is er enige wrijving, vooral bij mensen die zelden thuiswerken en zich ergeren aan collega's die dit wel vaak doen.
Verschil in perceptie over productiviteit van thuiswerken
Er is een opvallend verschil in perceptie over de productiviteit van thuiswerken. Mensen die zelden thuiswerken denken vaak dat het minder productief is, terwijl degenen die regelmatig thuiswerken geloven dat thuiswerkers net zo hard werken als op kantoor. Het is echter belangrijk op te merken dat de oorzaak en het gevolg van deze overtuigingen niet helemaal duidelijk zijn.
Voorstanders van thuiswerken beschouwen het als een normale praktijk, waarbij twee dagen thuiswerken voldoende is om menselijk contact te behouden, terwijl de resterende drie dagen op kantoor kunnen worden doorgebracht. Ze benadrukken ook dat menselijk contact, zij het online, nog steeds goed mogelijk is en soms alleen wat extra moeite kost, zoals bij het organiseren van online borrels.
Op zoek naar meer arbeidsnieuws en blogs?