14-09-2018
Een moeilijk vervulbare vacature Wat betekent dit voor u als werkgever ?
I&O Research heeft onlangs onderzoek gedaan naar de mate waarin werkgevers moeilijk vervulbare vacatures hebben en wat oorzaken voor en gevolgen van de moeilijk vervulbare vacatures zijn. De uitkomsten zijn gebaseerd op een grootschalige enquête onder ruim 6700 bedrijven in het voorjaar van 2018 in opdracht van UWV.Gemiddeld waren vier van de tien vacatures die in 2017 ontstonden volgens de ondervraagde bedrijven moeilijk vervulbaar.
Vacatures voor ict-beroepen zijn het vaakst moeilijk vervulbaar (70%), gevolgd door vacatures voor technische en productieberoepen (64%). Ongeveer de helft van de vacatures voor zorg- en welzijnberoepen, agrarische beroepen en pedagogische beroepen is moeilijk vervulbaar.
Vacatures voor bedrijfseconomische, administratieve, creatieve en taalkundige beroepen zijn minder vaak moeilijk vervulbaar
Voor ongeveer een derde van de moeilijk vervulbare vacatures wordt een hoog opleidingsniveau (HBO of WO) gevraagd. Bij makkelijk vervulbare vacatures gaat het om bijna een kwart. Daarnaast bevatten veel moeilijk vervulbare vacatures specifieke functie-eisen.
Ruim vier op de tien bedrijven verwachten dat het in 2018 moeilijker wordt om vacatures te vervullen dan in 2017.
Ruim zes op de tien bedrijven die verwachten dat het (veel) moeilijker zal worden om vacatures te vervullen voorzien hierdoor een hogere werkdruk bij het huidige personeel. Een hoge werkdruk kan leiden tot overbelasting en uitval van personeel. Dit risico geldt bijvoorbeeld voor onderwijsinstellingen. Onderwijsinstellingen verwachten ook relatief vaak dat door toenemende wervingsproblemen de kwaliteit van de dienstverlening zal afnemen.
Vooral bouwbedrijven verwachten door toenemende wervingsproblemen niet te kunnen voldoen aan de vraag.
Bron: UWV.nl