Een goed salaris is belangrijk, maar wordt weinig in vacatures benoemd
Tegenwoordig zijn er vele manieren om werknemers aan te trekken. Een van die manieren is door het gebruik van pullfactoren. Pullfactoren zijn redenen om een werkgever of een baan te kiezen. Redenen om een werkgever te verlaten, zijn veelal één van de belangrijkste redenen is om een nieuwe werkgever te kiezen. Een goed salaris, een vast contract en een goede werksfeer worden genoemd als de drie belangrijkste pullfactoren.
Een goed salaris is dus één van de belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen. Maar werkgevers spelen niet in op de wensen van de baanzoeker.
Het blijkt dat dat hetgeen waar werknemers de meeste waarde aan hechten, vaak juist niet wordt benoemd in een vacaturetekst. Het benoemen van het salaris kan de werkgever een voorsprong op concurrenten geven die dit niet doen.
Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group blijkt dat de aantrekkingskracht van pullfactoren niet alleen op doelgroep-niveau verschilt, maar ook tussen bepaalde groepen op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Van de beroepsbevolking in 2020 vindt 55% een goed salaris een belangrijke pullfactor. Mannen blijken dit een stuk belangrijker te vinden dan vrouwen.
Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het belang van een goed salaris als reden voor het kiezen van een werkgever. Van de Nederlandse Beroepsbevolking onder 30 jaar beschouwt 58% een goed salaris als belangrijke pullfactor, waar dit voor 50-plussers voor 51% het geval is. Ook uitgesplitst op opleidingsniveau komt een duidelijk verschil naar voren. Van alle vmbo’ers vindt 59% een goed salaris een belangrijke reden voor het kiezen van een werkgever, terwijl dit voor de wo’ers een stuk lager ligt (52%).
De top 10 pullfactoren in 2020 (Bron: Intelligence Group 2020)
- Goed salaris
- Werksfeer
- Vast contract
- Inhoud van het werk
- Dichtbij huis/acceptabele reistijd
- Uitdaging van het werk
- Zelfstandigheid in de functie
- Acceptabele werkdruk
- Afwisseling van het werk
- Goede secundaire arbeidsvoorwaarden/CAO
Bron : Alles over HR