Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-07-2023

Een gevarieerde bedrijfslunch zorgt voor meer vitaliteit!

Een belangrijk aspect van vitaliteit is voeding. Goede voeding zorgt er onder andere voor dat je energiepeil de hele dag in balans is. Geen suikerrush dus, en ook geen dips. Als werkgever kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het voedingspatroon van je medewerkers door kennis over te dragen. Iedereen weet wel dat een pizza geen gezonde maaltijd is, maar de medewerker die denkt gezonde maaltijden mee te nemen naar het werk kan ook nogal eens bedrogen uitkomen.

Als vitaliteitscoach kom ik graag naar jouw bedrijf om samen te zorgen dat de bedrijfslunch gezond en gevarieerd is. Neemt iedereen eigen eten mee? Ook dan kan de juiste informatie leiden tot gezondere keuzes.

Een aantal tips die alleen al door dit blog rond te sturen een positief effect kunnen hebben:

  • Eet dagelijks ten minste 300 gram groente en 2 stuks fruit. Focus niet alleen op je avondmaaltijd, maar eet groenten ook bij de lunch en tussendoor.
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram volkorenbrood, volkoren crackers, havermout, muesli, zilvervliesrijst, volkoren pasta, zoete aardappel, couscous, quinoa.
  • Eet wekelijks peulvruchten.
  • Eet 15 gram ongezouten noten per dag.
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt (dit kan natuurlijk lactose vrij).
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
  • Drink dagelijks drie koppen thee.
  • Vervang alle geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name van bewerkt vlees.
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken (Ja, ook fruitsappen vallen hieronder ;)).
  • Eet zo min mogelijk suikerrijke producten.
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.

Weeg je eten af.

Misschien denk je na het lezen van de richtlijnen wel ‘Ja allemaal leuk en aardig Kelly, maar hoe moet ik dit nu omzetten in gerechten? En hoe weet ik of ik het nu wel of niet goed binnen krijg?’ Of misschien kom je erachter dat je al wel gezond eet, maar toch niet afvalt.

In beide gevallen raad ik het aan om je eetpatroon nog wat grondiger onder de loep te nemen. Log je voeding bijvoorbeeld een aantal dagen/weken in een voedingsapp, zoals MyFitnessPal. Dit is een gratis app, waar je ook heel gemakkelijk producten kunt scannen en heel overzichtelijk weergeeft wat je allemaal binnenkrijgt en in welke hoeveelheden.

Meten is weten. Let wel op, want het loggen moet geen doel op zich gaan worden! Het moet je inzicht geven waardoor je bepaalde zaken anders kunt aanpakken. Denk aan, meer overdag eten en minder in de avond, meer eiwitten eten i.p.v. vetten, etc.

Maak een lijst van eetgewoontes die gezonder kunnen.

Als je je voedingspatroon 1 of 2 weken hebt gelogd, begin dan met een lijst te maken van de eetgewoontes die je wilt aanpassen. Neem je bijvoorbeeld genoeg fruit/groente? Of zijn er momenten dat je te veel snoept?

Het kan zijn dat je een redelijke lijst hieruit krijgt. Geduld en kleine stappen zijn belangrijk in het begin!

Nee, het gaat niet zo snel als alle koolhydraten schrappen voor een aantal weken. Maar het is wel een heel stuk gezonder en je kunt het vervolgens langer volhouden. Gewoontes veranderen en aanleren heeft even tijd nodig.

Kijk kritisch naar je omgeving.

Vooral voor werkgevers is dit een belangrijke stap. Hoe ziet het er bij jullie op kantoor uit? Is het makkelijk om even iets lekkers als chocolade of koekjes te pakken, of heeft de medewerker makkelijker toegang tot een extra stuk fruit? 

Hebben medewerkers de beschikking over een kleine keuken waarin ze hun vooraf voorbereide lunch kunnen bewaren en opwarmen? Hoe meer mogelijkheden, hoe groter de kans dat de medewerker een gebalanceerde maaltijd mee naar kantoor neemt, in plaats van iedere dag boterhammen.

Kelly Stessen is een expert in beweeg- en eetgedrag, energiebooster en personal trainer. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan meer levensgeluk en het is haar passie om met haar bedrijf Stessen Sport en Coaching zowel bedrijven als particulieren te helpen bij het vinden van de juiste balans tussen genieten en gezondheid.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.