De werkvoornemens voor 2022! Hoe houd je die goede voornemens wél vol?
Naast de persoonlijke voornemens in een nieuw jaar, zoals meer sporten of gezonder eten, heb je natuurlijk ook goede voornemens binnen je werk. Denk bijvoorbeeld aan een betere balans tussen werk en privé of een betere collega zijn. In de eerste dagen en weken zitten deze nog vers in je geheugen, maar na een tijdje voel je jezelf verslappen. Vrij frustrerend, maar met deze tips houd je die goede voornemens wél vol!
Goede werkvoornemens voor 2022
Op het gebied van werk kun je vele voornemens hebben. Misschien wil je wel meer kennis opdoen op een bepaald onderwerp en jezelf daardoor verder ontwikkelen. Of wellicht wil je werken aan je kwaliteiten op het gebied van timemanagement. Ambieer je al een tijdje om een stapje hogerop te maken? Stel je als voornemen dat je dit jaar die promotie maakt! En als je toch iets anders zoekt, kun je ook als voornemen stellen dat je gaat voor een nieuwe baan (als dat zo is, neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures in Limburg).
Een voornemen kan ook te maken hebben met zowel je privé- als je werkleven. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van stress of die betere balans vinden zoals hierboven al genoemd is. Nu klinken dit soort voornemens vrij zwaar, maar het kan ook iets kleins zijn. Neem bijvoorbeeld het eerder genoemde voorbeeld van een betere collega zijn of je bureau netter en overzichtelijker houden.
Maar nu het volhouden nog…
Helaas zijn er meer voornemens die worden opgegeven, dan dat ze worden volgehouden. Niet gek als je bedenkt dat de meeste voornemens vrij groot zijn en veel verandering veroorzaken. Dit kan je ontmoedigen, want waar moet je beginnen?
Het begint al bij het opstellen van de voornemens. Zorg dat deze haalbaar zijn en in het beste geval kies je er één waar je de meeste focus op legt. De focus op één voornemen is namelijk beter vol te houden dan dat je rekening moet houden met vier verschillende voornemens. Heb je een goed voornemen? Maak deze dan concreet! Dus niet ‘’ik wil meer sporten’’, maar “ik ga drie keer per week naar de sportschool”. Pas je dit toe op het werkgebied dan is een voornemen niet “ik ga vaker nee zeggen tegen anderen”, maar “ik zeg twee keer per week nee tegen een verzoek van een collega”. Dit klinkt een stuk duidelijker voor jezelf en werkt ook motiverend wanneer je jouw weekdoel nog niet behaalt hebt.
Het helpt ook om je af en toe af te vragen: “wat kan ik nu doen?” Zo kun je inzien dat je op vele momenten op een dag aan je voornemen kunt werken, waar je hier normaal niet eens over zou nadenken.
Je hoeft er niet alleen voor te staan
Je zult vast niet de enige zijn die goede werkvoornemens heeft op jouw kantoor. Zoek een ‘partner-in-crime’ die samen met je meedoet. Het helpt als jullie allebei hetzelfde voornemen hebben, maar dit hoeft niet persé. Je kunt elkaar ook scherp houden op ieder zijn eigen voornemen. Spreek bijvoorbeeld met een collega af om allebei precies om vijf uur af te sluiten en geen minuut later. Zo leer je ook prioriteiten te stellen, want als je om vijf uur echt wel wil zul je de belangrijkste taken als eerste moeten doen.
Als je toch zelf de controle op je voornemen moet uitvoeren, kan het helpen om je af te vragen wat het goede voornemen met je gevoel doet. Wanneer je niet de voordelen van jouw goede voornemen inziet, zul je snel smoesjes gaan verzinnen om onderuit te komen. Waarom doe je het dus? Wat is jouw intrinsieke motivatie? Wanneer je gemakkelijk antwoord kan geven op deze vraag wanneer je het moeilijk hebt, zul je minder moeite hebben met doorzetten.
Wanneer is jouw voornemen succesvol?
Uit onderzoek aan de University of Scranton blijkt dat wie na drie maanden zijn goede voornemens weet vol te houden, dit de rest van het jaar ook zal doen. Betekent dit dat je na drie maanden kan verslappen? Zeker niet! Maar na deze periode zal de verandering die jij hebt doorgebracht vanzelfsprekender zijn en normaler aanvoelen, waardoor het makkelijker is om dit langer vol te houden.
Ondanks dit gegeven is het belangrijk om niet te vergeten dat falen voor de drie maanden (en erna) niet meteen hoeft te betekenen dat je voornemen verloren gaat. Wanneer je juist dan de draad weer weet op te pakken, zul je zien dat je het nog langer kan volhouden. Goodluck!
Is jouw voornemen om een nieuwe uitdaging te vinden? Dan vind jij jouw nieuwe baan misschien wel op Banenrijklimburg! Bekijk bijvoorbeeld eens onze vacatures in de techniek, het onderwijs en de zorg.
Bron: Bazaar, Yer.nl, WeTalent.nl