De invloed van #MeToo in het arbeidsrecht
Sinds 1994 verplicht de Arbowetgeving werkgevers om beleid te voeren om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen en te bestrijden. Mede met het oog hierop zijn vertrouwenspersonen aangesteld en klachtenprocedures tot stand gekomen.
Maar ook het geven van voorlichting en instructies aan medewerkers over het beleid van de werkgever op dit terrein, is bijvoorbeeld essentieel. Dit enerzijds zodat leidinggevenden en andere sleutelfiguren in staat zijn om adequaat te reageren op signalen en meldingen, en anderzijds zodat de van seksuele intimidatie beschuldigde werknemer later niet kan roepen er niet mee bekend te zijn dat zijn gedrag niet toelaatbaar is.
In 2006 volgde een wettelijk verbod op seksuele intimidatie in het kader van de gelijke behandelingswetgeving.
Als gevolg van de #MeToo discussie staat sinds enkele jaren het thema seksuele intimidatie – terecht - opnieuw bij veel werkgevers hoog op de agenda. Er lijken tegenwoordig ook steeds meer ontslagzaken te worden gevoerd waarin – met succes - seksuele intimidatie is aangevoerd als belangrijkste reden voor ontslag. Maar wat kunnen we van deze zaken leren?
Het antwoord op deze vraag kunt u hier lezen: SPEE advocaten & mediation