De arbeidsmarkt heeft zijn hoogtepunt bereikt en gaat een nieuwe fase in
In het eerste kwartaal van dit jaar waren er aanzienlijke verschuivingen in zowel de vraag (onder werkgevers) als het aanbod (onder werknemers en werkzoekenden), wat een signaal was voor een revolutie op de arbeidsmarkt. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie, die voor spanningen op de arbeidsmarkt zorgde, lijkt de situatie zich te stabiliseren richting een normaler niveau. De laatste gegevens van de Intelligence Group bevestigen dat de arbeidsmarkt zijn hoogtepunt heeft bereikt en nu een nieuwe fase ingaat.
Afkoeling van de indicatoren
Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds een onderwerp van gesprek blijft, wijzen verschillende indicatoren op een economische afkoeling, oftewel vertraging. Om dit helder in beeld te brengen, worden onderstaande resultaten die veranderingen aantonen weergegeven.
- In het eerste kwartaal van 2024 vonden tot wel 60.000 minder mensen een baan vergeleken met het jaar ervoor. Tegelijkertijd nam de arbeidsmarktactiviteit met 11,9% toe. Dit duidt erop dat er meer werkzoekenden actief zijn vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.
- Dit jaar zijn er voor het eerst sinds medio 2020 minder mensen benaderd door recruiters, werkgevers en (wervings)bureaus voor nieuwe banen.
- De verwachte duur van het zoeken naar een (nieuwe) baan voor werknemers vertoont ook een stijging die in meer dan drie jaar niet is waargenomen.
- Gedurende deze periode was de verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt iets minder dan 3:1. Dit betekent dat de beoordeling van de wervingshaalbaarheid voor het eerst in bijna drie jaar is veranderd van ‘zeer moeilijk’ naar ‘moeilijk’. Met andere woorden: huidige werkzoekenden hebben nog steeds de mogelijkheid om uit drie openstaande vacatures te kiezen.
Indicatoren duiden op minder schaarste
Andere bronnen zijn het erover eens dat de spanningen op de arbeidsmarkt op hun hoogtepunt lijken te zijn. Er kan een afname van het tekort aan talent worden waargenomen, zowel op kwantitatief niveau, met minder vacatures in vergelijking met het beschikbare arbeidsaanbod, als op kwalitatief niveau, waarbij minder ondernemers melden dat ze gehinderd worden door tekorten aan talent.
Ook de werkloosheid neemt toe, maar deze is nog te klein om een evenwichtige arbeidsmarkt te vertegenwoordigen. Als gevolg van deze stijging is het vinden én het behouden van een baan iets moeilijker geworden.
Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan
De arbeidsmarkt reageert met vertraging op de economische terugval van vorig jaar. Hoewel er nu eerste tekenen zijn van economisch herstel, blijven er onduidelijkheden bestaan over de vraag of de veranderingen op de arbeidsmarkt van korte duur zullen zijn of dat er op de langere termijn verdere versoepeling zal plaatsvinden.
Momenteel is er een tekort aan aanbod op de arbeidsmarkt, omdat de vraag groot blijft en het aanbod beperkt is. Tevens zorgt de vergrijzing van de bevolking en de daling van de arbeidsproductiviteit ervoor dat de arbeidsmarkt onder druk komt te staan, in plaats van bij te dragen aan verdere verkoeling.
Wil jij zowel actief- als latent werkzoekenden bereiken? Dan heb je een groot en doelgericht bereik nodig op de Limburgse arbeidsmarkt! Via Banenrijklimburg bereik je direct 60.000+ werkzoekenden en zet je je vacature in de spotlight. Bekijk alle mogelijkheden via onze werkgeverszijde!