Controle op thuiswerkers slechts onder strikte voorwaarden
Gluurapparatuur kan volgens de Minister niet zomaar door de beugel.
Op 1 juni jl. heeft de Minister van Sociale Zaken vragen van de Tweede Kamer beantwoord naar aanleiding van het nieuwsbericht 'Gluurapparatuur' in trek door thuiswerken, vakbonden bezorgd. Uit de antwoorden van de Minister blijkt dat werkgevers hun werknemers niet zomaar in verregaande mate mogen controleren als zij thuiswerken; de Minister geeft aan wat de kaders zijn.
Wanneer controle van werknemers?
Rode draad in het antwoord van de Minister is het vertrouwen tussen werkgever en werknemer, hetgeen de basis is voor een goede arbeidsrelatie. In sommige gevallen is het toegestaan om werknemers te controleren, maar daaraan zijn wel strikte voorwaarden gesteld om de privacy van de werknemers te waarborgen. Denk aan thuiswerken / op afstand werken. Werkgevers dienen goed te beargumenteren waarom het noodzakelijk is om werknemers te controleren én waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het recht op privacy van de werknemer.
Belangrijk is dat werknemers vooraf dienen te weten dat er gecontroleerd kan worden. Heimelijke controle is dus in principe een no-go voor werkgevers.
De volledige blog lees je op de website van SPEE advocaten & mediation.