08-12-2017
Banen in overvloed
Er komen barre tijden aan voor werkgevers in de zorg, ICT, techniek, bouw en onderwijs. Uit de nieuwe arbeidsmarktprognoses van Universiteit Maastricht blijkt namelijk dat deze sectoren tot 2022 nauwelijks geschikte arbeidskrachten kunnen vinden. Potentiële werknemers hebben de banen voor het uitkiezen door de prima draaiende economie, met pensioen gaande babyboomers en nieuw overheidsbeleid. Het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022' stelt dat er komende vijf jaar banen in overvloed zijn in de eerder genoemde branches.
Doordat het kabinet miljarden in de zorg pompt, worden tekorten in zowel lage als hoge medische functies verwacht: artsen, fysiotherapeuten, laboranten, verpleegkundigen en medische praktijkassistenten.
In de techniek houdt de krapte – ondanks dat alle wervingscampagnes aanslaan – aan. Er is en blijft een grote behoefte aan elektriciens, elektromonteurs, ingenieurs, architecten en bouwkundigen. Knelpunten zijn er verder in de ICT. In 9 op de 10 ICT-beroepen – met name software- en applicatieontwikkelaars – zijn medewerkers lastig te vinden.
Door de gunstige economische perspectieven betreden zo’n 520.000 nieuwe mensen de arbeidsmarkt, concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Dit komt neer op een groet van 1 procent per jaar. 1,5 miljoen werknemers verlaten door pensionering diezelfde arbeidsmarkt. 1,6 miljoen jongeren nemen die plaatsen in.
Aan de keerzijde van pensionering staat natuurlijk aan het begin van je leven de studiekeuze. Volgens hoogleraar arbeidseconomie Didier Fouarge bewijzen de cijfers dat jongeren veel beter geïnformeerd moeten worden over waar hun baankansen liggen. "In de techniek zijn er volop kansen, ook voor MBO-gediplomeerden. In de economisch-administratieve richtingen zijn de vooruitzichten duidelijk minder gunstig. De nieuwe prognoses tonen aan dat de tekorten in bepaalde sectoren nog veel hardnekkiger zijn dan gedacht. Fourage stelt dat het belangrijk is dat jongeren de verschillen in kansen op de arbeidsmarkt meenemen in hun studiekeuze.
Bron: Limburger.nl