Attentie! Vacatureteksten van slechte kwaliteit
Hoewel bedrijven staan te springen om personeel, laten veel vacatureteksten te wensen over. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlandstalige vacatureteksten ondermaats presteren. Met een gemiddelde beoordeling van slechts 4,2, scoren ze zelfs een onvoldoende. Deze conclusie is gebaseerd op een analyse van 960 vacatures in verschillende sectoren.
Nicol Tadema, expert in vacatureteksten bij Scoren met Woorden, en Mitch Gielen, directeur van het wervingsbureau Purple Squirrel Effect, hebben een analyse uitgevoerd op vacatures. Ze onderzochten 26 verschillende aspecten, waaronder salarisvermeldingen, het gebruik van clichés, de sluitingstermijn, functievereisten, zinslengte en woordcomplexiteit.
Horeca en Retail scoren laag
De horeca- en retailsector behaalde in dit onderzoek de laagste score van 3,6. Verrassend genoeg vermeldt geen enkele vacature in de retail een sluitingstermijn. Ondertussen kreeg de overheid de hoogste beoordeling van 5,1. Dit standpunt had deels te maken met de volledigheid van de teksten, maar leidde ook tot een minpunt omdat de tekst twee keer zo lang was als aanbevolen. Nicole Tadema wijst erop dat het lijkt alsof de overheid risico’s in de formulering wil wegnemen, in plaats van mensen aan te moedigen te solliciteren.
Clichés in vacatureteksten
Vacatureteksten in de retail bevatten vaak acht of meer clichés per tekst. Ook bij de overheid, horeca en logistiek is het cliché wijdverspreid. De meest gebruikte clichés zijn flexibel, uitdagend, op zoek, innovatief en creatief. Een voorbeeld hiervan is ‘’Ben jij een creatieve, flexibele spin-in-het-web die op zoek is naar een innovatieve uitdagende baan, dan zoeken wij jou.’’
Onvoldoendes geen verrassing
Tadema merkt op dat het geen verrassing is dat vacatureteksten ondermaats scoren, maar ze verbaast zich erover dat werkgevers er niet meer aandacht aan besteden in deze krappe arbeidsmarkt. "De vacaturetekst speelt een enorme rol in het wervingsproces. Dit fungeert vaak als eerste contactpunt tussen een werkgever en potentiële sollicitant. Er bestaat dan ook bezorgdheid dat de kwaliteit van dit veelgebruikte communicatiemiddel op de arbeidsmarkt nog te wensen overlaat. Met de juiste bewoordingen kun je zelfs latent werkzoekenden activeren, zelfs in deze arbeidsmarkt.’’
Wil je meer vast personeel aantrekken en latent werkzoekenden bereiken? Dan heb je een groot en doelgericht bereik nodig op de Limburgse arbeidsmarkt! Via Banenrijklimburg bereik je direct 60.000+ werkzoekenden en zet je je vacature in de spotlight. Bekijk alle mogelijkheden via onze werkgeverszijde!