Als afgewezen sollicitant alsnog loopbaanadvies krijgen
Afgewezen worden voor een baan is natuurlijk nooit leuk. Niet weten waarom je bent afgewezen is nog erger. Daarom bieden sommige werkgevers een nagesprek aan. Dit geeft afgewezen kandidaten vaak nieuwe inzichten en het levert ze in veel gevallen toch nog een baan op. NU.nl keek bijvoorbeeld eens mee bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Uitleg geven is niet meer dan logisch
Wanneer je bij de SVB op sollicitatiegesprek bent geweest en wordt afgewezen, krijg je een gesprek aangeboden met een van de interne loopbaanadviseurs. Dit vinden ze ook niet meer dan logisch, want kandidaten hebben ook tijd vrijgemaakt en moeite gestoken in hun sollicitatie. ‘’Ze hebben hun nek uitgestoken en dan is het wel zo eerlijk dat je te horen krijgt waarom het niet gelukt is én wat je daaraan kunt doen”, zegt Didi Rokosch, Manager loopbaanadvies en recruitment. “Misschien ging het gesprek niet goed, mist er wat op je cv of zoek je het toch niet in de juiste hoek. Wij helpen je dan verder.”
Recruiters kunnen, volgens sollicitatie-expert Aaltje Vincent, met een kort gesprek al veel betekenen voor sollicitanten. Zo kan iemand die wordt afgewezen wegens het ontbreken van de benodigde opleiding, wel verteld worden welke opleiding ze nog nodig heeft om wel in aanmerking te komen voor de functie. Daar kan diegene iets mee.
Misschien is iemand wel geschikt voor een andere functie binnen het bedrijf
Stel je voor: een oudere vrouw komt op sollicitatie voor een functie als secretaresse in het ziekenhuis, maar wordt afgewezen. Ze heeft hiervoor al jaren gewerkt als secretaresse, maar ze heeft geen medische achtergrond. Nu kun je het daarbij laten en de zoektocht vervolgen, maar dat is zonde! Door haar bijvoorbeeld te wijzen op een opleiding tot medisch secretaresse (waardoor ze direct op een andere afdeling aan de slag kan), kun je zo iemand toch aan een nieuwe baan helpen binnen jouw bedrijf. Daarnaast heb jij zo weer een vacature ingevuld.
Zo’n nagesprek kan dus, naast de sollicitant, ook voor jouw bedrijf nog veel opleveren. Dit heeft ook te maken met de ontspannen sfeer. Tijdens een sollicitatiegesprek zit er altijd spanning op, want de werknemer wil een goede indruk maken en de werkgever wil een goede kandidaat vinden. In zo’n nagesprek is deze druk ervan af en kijk je gewoon wat je voor elkaar nog kan betekenen. Zo gaan kandidaten toch met een goed gevoel naar huis.
Een nagesprek is ook goed voor jouw ‘employer branding’
Dat kandidaten verder geholpen worden, ook na afwijzing, zet jouw bedrijf natuurlijk ook in een goed daglicht. Je wordt namelijk ook aantrekkelijker voor andere kandidaten, waardoor je meer kans hebt om de beste sollicitanten binnen te halen.
Het is ook een manier om net dat extra stapje te zetten in deze krappe arbeidsmarkt. Dat betekent iemand zo concreet mogelijk verder helpen als diegene het niet is geworden. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat diegene wel geschikt is voor een andere functie binnen het bedrijf.
Aaltje Vincent vindt dus ook dat iedere werkgever een goede uitleg zou moeten geven bij een afwijzing. Als kandidaat wil je ook altijd weten waarom je het niet geworden bent. Desondanks zegt Rokosch vaak te horen dat werkgevers hier geen moeite in steken. Ze laten niks van zich horen of sturen een standaard reactie.
Hoe gaat jouw bedrijf om met afgewezen sollicitanten? Misschien zit jouw ideale kandidaat er gewoonweg nog niet tussen. Plaats jouw vacature dan eens bij Banenrijklimburg en werf kandidaten door heel Limburg!