6 belangrijke weetjes over de coronapas op het werk!
Op het moment van schrijven vindt zo’n 9% van de coronabesmettingen plaats op de werkvloer en daarom bespreekt de overheid nu of het coronatoegangsbewijs verplicht moet worden binnen bedrijven. Er is zelfs op 22 november een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat er een wettelijke basis komt om de coronapas te verplichten op kantoor. Maar wat houdt dat in voor zowel de werkgever als de werknemer? We geven hieronder 6 belangrijke weetjes over de coronapas op het werk!
1. Een coronatoegangsbewijs op het werk houdt in…
Als de coronapas verplicht zou worden, betekent dit dat de werkgever of locatiebeheerder alleen toegang mag verlenen aan werklocaties/-plekken aan personen die een geldige QR-code hebben. Deze QR-code bewijst dan dat je over een coronatoegangsbewijs beschikt. Zoals bekend krijg je deze wanneer je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van het virus of je een negatieve test hebt afgelegd.
2. De verplichting geldt voor deze sectoren
De plicht geldt in elk geval voor de werkgevers die het nu ook al verplicht zijn om het coronatoegangsbewijs te vragen aan bezoekers. Dit betekent dat het verplicht is voor bijvoorbeeld de horeca, culturele instellingen (zoals theaters, musea en bioscopen), zakelijke evenementen (zoals beurzen en congressen) en binnensportlocaties (zoals sport- en zwemscholen).
Nu wil de overheid dus ook de plicht laten gelden voor werkplekken waar het risico hoog is om besmet te raken met het coronavirus. Het is nog niet bekend welke werkplekken dit zijn. Het is daarnaast ook nog niet bekend wanneer de verplichting ingaat, aangezien het eerdergenoemde wetsvoorstel pas wordt besproken op 5 januari 2022.
Als de werkgever of de locatiebeheerder zorgt voor een omgeving die qua beschermingsniveau te vergelijken is met het beschikken over een coronapas, vervalt de verplichting om de QR-code te tonen. Het mag dus wel. Het is op dit moment alleen nog onduidelijk waaraan een werkplek moet voldoen om een vergelijkbaar beschermingsniveau te krijgen.
3. De coronapas kent geen uitzonderingen op de werkvloer
Wanneer de coronapas verplicht zou worden en je bij de werkgever op locatie moet werken, dan ben je verplicht om de coronapas te tonen. Dit gaat dan niet alleen om werknemers, maar ook uitzendkrachten, stagiaires, zzp’ers, vrijwilligers, etc.
4. Een heleboel extra werk voor werkgevers
Als werkgever komt er een boel extra werk bij om dit binnen het bedrijf te realiseren. Zo zal de werkgever dagelijks moeten regelen dat het identiteitsbewijs en de QR-code van het personeel gecontroleerd wordt. Hiervoor zal dus een proces moeten worden ingericht.
Dit betekent ook dat niet-gevaccineerde werknemers, die ook geen herstelbewijs hebben, zich elke werkdag moeten laten testen. De QR-code voor een negatieve testuitslag is namelijk maar 24 uur geldig.
5. Werkgevers zien de coronapas op de werkvloer niet zitten
Dit blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende brancheverenigingen. Zo zijn onder meer Schoonmakend Nederland, ActiZ, Koninklijke Horeca Nederland en NL Actief tegen een coronapas op de werkvloer. Daarentegen ziet Bouwend Nederland geen bezwaren.
Grote argumenten tegen de coronapas zijn dat het lastige situaties kan opleveren en de onderlinge verstandhouding op kantoor negatief kan beïnvloeden.
6. Omgaan met een werknemer die geen QR-code kan of wil tonen
Het kan natuurlijk voorkomen dat een werknemer zijn coronapas niet kan tonen of dit misschien niet wil. Belangrijk is om dan allereerst goed in gesprek te gaan met de werknemer om te achterhalen waarom hij geen geldig bewijs kan of wil laten zien. Je kan namelijk pas tot een goede oplossing komen wanneer dit duidelijk is. Voorbeelden van passende oplossingen zijn thuiswerken of werken op een andere locatie waar de coronapas niet verplicht is. Als dit niet mogelijk is, kan de werkgever de werknemer nog verplichten om tijdelijk ander werk uit te voeren.
Bron: TrendsinHR, BNR