5 Tips voor je LinkedIn profiel die je vandaag nog kunt toepassen
Je LinkedIn profiel is vandaag de dag het eerste wat een recruiter van jou als potentiële werknemer te zien krijgt. Zorg er dus voor dat je profiel helemaal voldoet aan de laatste eisen in 2022 zodat je opvalt en je de kansen op een droombaan vergroot.
Waarom je LinkedIn profiel updaten?
Geoptimaliseerde LinkedIn-profielen hebben 40x meer kans om gecontacteerd te worden door recruiters en 18x meer kans om te verschijnen in de zoekresultaten van recruiters blijkt uit onderzoek.
Om je LinkedIn profiel echt te doen uitblinken, zijn er 5 zaken die je op orde moet hebben. Denk nou niet dat het veel moeite kost, want het is verrassend eenvoudig om snel je online presence te verbeteren.
5 Tips voor je LinkedIn profiel
We hebben de beste tips voor je op een rij gezet die je snel kunt toepassen om je LinkedIn profiel naar het volgende niveau te brengen.
1. Laat anderen niet meekijken
Voordat we beginnen, zorg er even voor dat anderen niet kunnen zien dat jij je profiel aan het updaten bent. Je wilt per slot van rekening niet dat je collega's moeilijke vragen gaan stellen.
Hoe doe je dit?
- Ga naar je profiel en klik op 'Instellingen en privacy'
- Klik op zichtbaarheid in het linkermenu
- Zoek naar 'profielupdates delen met uw netwerk' en zet deze optie uit
Ok, nu ben je klaar om je LinkedIn profiel naar een hoger plan te tillen zonder dat er iemand kan meekijken.
2. Zorg voor een professionele foto
Pak een recente profielfoto en zorg ervoor dat je er een kiest waarop je lacht. Laat eventueel iemand anders een foto van je maken:
- Zorg voor goed licht. Maak je foto altijd buiten zodat je een heldere en duidelijke foto kunt maken.
- Trek professionele kleding aan. Als je het niet weet: kies iets wat je ook aan zou doen naar een sollicitatie.
- Zorg voor een lichte achtergrond. Zo spring jij er het beste uit en heb je de minste afleiding. Het is overigens niet erg als de achtergrond een beetje rommelig is. Via www.remove.bg kun je snel de achtergrond van je profielfoto verwijderen.
Bonus tip: kijk op canva.com/linkedin-banners/templates/ voor gratis achtergrond afbeeldingen die je profiel nog meer van het scherm laten spatten.
3. Toon je meerwaarde in je titel
De meeste LinkedIn gebruikers tonen alleen hun functietitel in hun LinkedIn headline. Kijk maar eens naar willekeurige profielen in jouw sector.
Als je wil opvallen moet je hier iets aan toevoegen wat anderen niet doen. Dit doe je door in een korte en krachtige zin jouw meerwaarde te omschrijven.
Bijvoorbeeld:
Communicatieadviseur | Helpt bedrijven met best in class e-mail marketing
of
Verpleegkundige | 5+ jaar ervaring met longziekten
Probeer in een hele korte zin te omschrijven waar jij goed in bent of waar jij ervaren in bent. Op die manier val je op tussen alle andere functieomschrijvingen.
4. Gebruik relevante keywords
Gebruik relevante keywords in je samenvatting of info sectie.
Recruiters zoeken op bepaalde key words als ze op zoek gaan geschikte kandidaten. En de LinkedIn zoekmachine werkt heel simpel: als jij desbetreffende zoekwoorden in je profiel hebt staan dan word je sneller gevonden.
Maar welke woorden moet je gebruiken?
- Bekijk een aantal vacatures op LinkedIn van functies die jij graag zou willen doen en bekijk welke woorden vaak terugkomen.
- Benoem woorden die je nu veel op de werkvloer hoort en die relevant zijn voor jouw functie.
Nu je weet welke woorden je moet gebruiken, kun je een mooie samenvatting schrijven die ervoor zorgt dat jij wordt gevonden.
Deze samenvatting kun je trouwens ook goed gebruiken voor je profiel op je cv.
5. Voeg vaardigheden toe (op de juiste manier)
Nog een heel belangrijk onderdeel op je LinkedIn profiel: je vaardigheden. Maar let op: voeg niet klakkeloos een heleboel vaardigheden toe.
Wat moet je wel doen?
Ga terug naar je samenvatting en bekijk welke vaardigheden relevant zijn voor de functie die jij zoekt. Kies er 5-10 uit en voeg ze toe aan je LinkedIn profiel. Vervolgens -en dit is belangrijk- moet je ervoor zorgen dat je aanbevelingen krijgt voor elk van de vaardigheden.
Volgens het LinkedIn algoritme heb je minimaal 1 aanbeveling per vaardigheid nodig. Maar meer is beter. Dus vraag aan je beste collega's, vrienden en familie of ze je vaardigheden willen 'endorsen'.
Bonus tip: aanbevelingen van mensen die ook dezelfde vaardigheid hebben, wegen zwaarder.