Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
03-04-2024

Wat moet ik zeggen bij een salarisindicatie?

Bij vrijwel elk sollicitatiegesprek komt de vraag: “Hoeveel wil je gaan verdienen?”. Best een lastige vraag, zeker als je nog maar net begint in het werkveld. Zet je laag in om de baan te krijgen of is het misschien beter om niks te zeggen? In deze blog vertellen we je hoe jij een goede salarisindicatie geeft.

Welke factoren bepalen mijn salaris?

Het salaris dat je gaat verdienen is afhankelijk van een aantal punten. Dit moet je ook zeker in je achterhoofd houden wanneer je een salarisindicatie geeft. Op nummer één staat natuurlijk de functie. Is het een hoge functie die veel ervaring vraagt of is het een startersfunctie? Daarnaast speelt de sector waarin de baan zich bevindt een rol, want in sommige sectoren liggen de lonen vaak lager dan in andere. Het derde punt is jouw opleidingsniveau; hoe hoger jouw opleiding, des te hoger jouw salaris.

Verantwoordelijk is ook een factor, want iemand die leiding geeft zal meer verdienen dan iemand die het werk uitvoert. Werkervaring speelt natuurlijk ook een rol, aangezien dit je een sterke onderhandelingspositie geeft. Naast het feit dat je uit het verleden weet wat je kunt verdienen, kun je ook vaak al snel een directe impact hebben. Ten slotte spelen leeftijd en regio ook een rol. Hoe ouder je bent, des te meer je verdiend en in de Randstad liggen de lonen hoger dan bijvoorbeeld in Zeeland.

Hoe geef ik een salarisindicatie?

Wanneer jij als eerste een bedrag noemt zal jouw onderhandelingspositie slechter zijn. Je bent bijvoorbeeld geneigd om lager in te zetten om de baan te krijgen, maar zorg dat je hiermee oplet. Te hoog inzetten kan ook nadelig uitpakken, omdat anderen misschien minder salaris gevraagd hebben. Om je onderhandelingspositie te verbeteren is het handig om deze vraag op te schuiven. Zeg bijvoorbeeld dat je er pas over wil praten, nadat jullie het erover eens zijn dat jij de beste kandidaat bent. Als je gewild bent, heb je een betere onderhandelingspositie.

Heb je hiervoor al een andere functie gehad? Dan kun je natuurlijk het salaris wat je daar verdiende meenemen in jouw salarisindicatie. Let hierbij wel op dat deze functies te vergelijken zijn en ben niet bang om hoger in te zetten dan je oude salaris wanneer je meer verantwoordelijkheid krijgt in je nieuwe baan.

Er zijn ondertussen ook voldoende websites of bronnen waar je het gemiddelde salaris voor iemand met jouw functie en leeftijd kunt uitrekenen. Gewoonweg even op het internet zoeken kan je al een grove indicatie geven van het gemiddelde salaris. Neem hierin vervolgens de bovenstaande factoren in mee en zo kom je tot een salaris waar je tevreden mee bent.

Moet ik mijn salarisindicatie bruto of netto geven?

Om het simpel te maken voor jezelf, kun je een netto salaris aangeven. In de praktijk maakt het niet veel uit of je een bruto- of netto-salarisindicatie geeft, zolang je maar duidelijk bent tijdens het gesprek richting de werkgever hoe hij jouw indicatie moet interpreteren. Wil je weten wat het verschil tussen bruto en netto is in jouw geval? Door onze Bruto-Netto Calculator weet je het direct!

Bron: ww.banenrijklimburg.nl/bruto-netto-calculator.html
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.