Een opleiding via jouw werkgever; dit is hoe je het regelt!
Nieuw jaar, nieuwe voornemens! Veel mensen nemen het voornemen om zichzelf verder te ontwikkelen op hun vakgebied of iets geheel nieuws. Dit kun je zelf doen door jezelf in te lezen en instructievideo’s te kijken op Youtube, maar je kan ook kiezen voor een opleiding of cursus. Deze zijn echter vaak wel vrij prijzig om zelf te betalen, maar niet getreurd! Bij de meeste bedrijven wordt het zelfs gepromoot om een opleiding te volgen en daarom vergoeden ze soms wel eens de opleidingskosten. Zowel jouw werkgever als jezelf profiteren namelijk ervan dat jij meer kennis op doet. Maar hoe kom je hiervoor in aanmerking en waar moet je op letten?
Kijk in je contract of je een opleidingsbudget hebt
Tegenwoordig zie je al vaak in een vacature staan dat je de kans krijgt om je door te ontwikkelen via opleidingen en cursussen. Dit staat dan ook veelal in je cao of arbeidsovereenkomst. Dit betekent uiteraard dat je aanspraak kan maken op een dergelijke regeling. Let wel op, want er kunnen soms wel voorwaarden aan verbonden zijn waaraan de opleiding moet voldoen. Er kan zelfs een vervaldatum aan het opleidingsbudget zitten. Daarom is het handig om dit tijdig te checken.
Wanneer het niet in je cao of arbeidsovereenkomst staat dat je recht hebt op een opleidingsbudget, wil dit natuurlijk niet zeggen dat het er niet is. Het kan dus zeker geen kwaad om in dit geval te vragen aan je leidinggevende of HR-verantwoordelijke of er een potje is voor opleidingen en cursussen.
Ben je net nieuw bij het bedrijf en stond in de vacature inderdaad dat er een opleidingsbudget is, kun je hier bij het sollicitatiegesprek ook direct op inhaken. Het kan voor jou immers een motivatie zijn om voor de baan te kiezen. Als het er niet instaat, kun je misschien beter een ander moment kiezen. Daar komen we hieronder nog op terug.
Zorg dat je een plan van aanpak hebt
Zoals gezegd is er bij de meeste bedrijven wel een speciaal potje voor opleidingen en cursussen. Uit onderzoek van NIDAP en Springest onder HR-professionals blijkt echter dat jaarlijks zo’n 40% van het opleidingsbudget niet benut wordt. Best een goede kans dus dat er binnen jouw bedrijf geld is voor een opleiding of cursus.
Een bedrijf wil natuurlijk wel een plan met je maken, voordat ze zomaar geld aan je uitgeven. Het is daarom handig om al wat punten voor jezelf op papier te zetten, zoals wat je plannen zijn voor de komende jaren, welke opleiding je gaat helpen om die plannen en doelen te verwezenlijken, wat jouw nieuwe skills gaan bijdragen aan je werk en hoe collega’s kunnen profiteren hiervan. Zo laat je aan je baas zien dat jouw opleiding zichzelf zal terugverdienen.
Naast de bovenstaande punten is het ook goed om een aantal praktische dingen te noteren, zoals de kosten van de opleiding, hoeveel tijd het gaat kosten, etc.
Sluit een overeenkomst met je werkgever
In veel gevallen dien je voor het starten van de opleiding of cursus een overeenkomst te sluiten met je werkgever. Hierin staan details over hoe de kosten verrekend worden. Dit is belangrijk om even door te nemen en let hierbij met name erop of je de kosten moet terugbetalen als je voor een bepaald moment het bedrijf verlaat.
Vaak geld het principe ‘hoe langer je blijft, des te minder hoef je terug te betalen’. Een andere voorwaarde kan zijn dat je bij vertrek je loon moet terugbetalen voor de studie-uren die je onder werktijd volgde. Laat helder op papier zetten hoe de kosten verdeeld zijn, anders blijft het onduidelijk en dit kan je hinderen wanneer je weg wil gaan bij het betreffende bedrijf.
Kies het goede moment
Voordat je een gesprek aanvraagt, is het goed om je eerst te bedenken of jouw opleidingswens wel goed uitkomt. Het is namelijk prima dat jij je verder wil ontwikkelen, maar het gaat wel ten koste van arbeidsuren. Als het dan te druk is op het werk of er spelen andere kwesties, kan het bedrijf jouw aanvraag misschien even niet gebruiken of kun je niet de volledige aandacht krijgen van je leidinggevende of HR-verantwoordelijke.
Het meest perfecte moment is toch wel je functioneringsgesprek. Hierin praat je namelijk al wat er beter kan, wat jou nog gelukkiger gaat maken binnen je werk en wat de verwachtingen zijn van zowel jezelf als het bedrijf. Een ideaal moment dus om aan te geven dat een opleiding je prestaties gaat verbeteren of dat dit voor jou essentieel is om door te kunnen groeien binnen het bedrijf.
Krijg je bij jouw bedrijf niet de mogelijkheid tot een opleiding of cursus en wil je daarom op zoek naar een functie die dit wel biedt? Bekijk dan eens de vacatures op Banenrijklimburg en vind een functie in Limburg waarin jij de groei kan maken die je ambieert.