Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
04-10-2022

De voor- en nadelen van een opleiding met het STAP-Budget

Twee maanden geleden is het STAP-budget voor iedereen beschikbaar gesteld. Wie een opleiding of cursus zou willen volgen, kan daar tot €1000 voor krijgen van de overheid in plaats van later een deel terug te krijgen van de belasting. Maar hoe bevalt deze nieuwe regeling en welke kritiekpunten zijn er?

Karien van Gennip, verantwoordelijke minister, noemde het STAP-budget in een interview met de Volkskrant een ‘’raak schot’’. Praktisch geschoolden maken vooral gebruik van de nieuwe regeling. Uit cijfers van het UWV is gebleken dat meer dan de helft (55%) van de STAP-budget aanvragers uit de eerste periode een mbo-opleiding heeft afgerond. De andere 45% heeft een vast contract.

De meeste aanvragen voor cursussen en opleidingen worden gedaan in de zorg sector (21%). Maar lang niet alle aanvragen zijn voor opleidingen of cursussen die de arbeidsmarktkrapte kunnen oplossen. Nagelstyliste of een cursus coaching valt ook onder deze sector.

Hoe zat het ook alweer precies?

Bij de oude regeling was het zo dat je je eigen opleidingskosten zelf moest voorschieten. Deze kosten kon je dan later bij belastingaangifte aftrekken van je inkomensbelasting. Met deze nieuwe regeling heeft iedereen recht op €1.000 om te besteden aan een opleiding of cursus. Dit budget is alleen te besteden bij aangesloten opleidingsinstituten.

Volgens de woordvoerder bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Raoel Koole, is deze nieuwe regeling een stuk laagdrempeliger. “De oude regeling werkte niet voor iedereen. Met name ouderen, praktisch geschoolden en personen met een lager inkomen maakten er nauwelijks gebruik van.” Dat is bij deze nieuwe regeling anders.
Met deze nieuwe regeling hoef je niet meer eerst de kosten zelf voor te schieten en ze later pas af te trekken van je inkomstenbelasting. Wat ook een verbetering is, is de zichtbaarheid. Voor het STAP-budget wordt meer reclame gemaakt. Veel mensen wisten niet eens hoe het zat met de oude regeling of dat deze er überhaupt was!

Er zijn ook tegenstanders van de nieuwe regeling. Een aantal mensen hebben zich negatief geuit, met name op social media. Ook in de Tweede Kamer is er kritiek. Zij willen onder meer weten waarom er geen rekening is gehouden met de grote aantallen aanvragers en hoe wordt bepaald welke opleiders in het scholingsregister terechtkomen.

Potje snel leeg

Door de reclames en de populariteit van het STAP-budget is het potje snel leeg. Ieder jaar is er ‘slechts’ 200 miljoen euro beschikbaar gesteld en deze is ook nog eens verspreid over 6 aanvraagtijdvakken.

"Bij de aanvraagronde van 1 maart hebben 36.000 mensen een budget aangevraagd. We betreuren het dat mensen soms lang in de wachtrij hebben gestaan en in sommige gevallen uiteindelijk niet aan de beurt zijn gekomen om een aanvraag in te dienen", vertelt Tof Thissen, directeur van UWV WERKbedrijf.

In sommige gevallen is dan ook de aanvraag gedurende het proces afgebroken. Ook de aanvraagronde van 1 mei was populair. Om en nabij hebben 30.000 mensen een vooraanvraag ingediend. Hoeveel van deze aanvragen worden geaccepteerd is nog niet duidelijk.

Bron: www.nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?