Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salarisonderhandelingen
Salaris
07-03-2024

6 tips om je voor te bereiden op een salarisonderhandeling

Het verkrijgen van een nieuwe baan of promotie gaat vaak hand in hand met een nieuw salaris, waardoor je nieuwe kansen krijgt voor onderhandelingen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je momenteel ondergewaardeerd wordt, is er vaak ruimte om dit aan te kaarten. Hoewel cao's en contracten soms afspraken bevatten over loonsverhogingen, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor verdere besprekingen. Het voeren van salarisgesprekken kan zeer spannend zijn, daarom hebben wij 6 nuttige tips samengesteld waarmee je goed voorbereid het gesprek in kunt gaan.

1. Ken je waarde

Tijdens salarisonderhandelingen is het essentieel om te weten wat je waard bent. Maar hoe bepaal je dat? Overweeg factoren zoals je opleidingsniveau, werkervaring, huidige verantwoordelijkheden, behaalde doelen en competenties die relevant zijn voor de functie. Zorg ervoor dat het voorgestelde salaris recht doet aan zowel jouw waarde als aan de vereisten van de functie. Doe onderzoek naar gebruikelijke salarissen voor vergelijkbare functies in jouw sector of bedrijf. Raadpleeg collega's, bekenden of websites zoals Loonwijzer. Val je onder een cao? Bekijk dan de loonschalen voor jouw functie, zodat je een idee hebt van het salarisniveau waarop je kunt mikken.

2. Focus op je eigen kwaliteiten

Het is verleidelijk om jezelf te vergelijken met collega's die meer verdienen in dezelfde functie. Echter, tijdens salarisonderhandelingen draagt het vergelijken met anderen vaak niet bij aan je verhaal. Als je werkgever vindt dat je recht hebt op een hoger salaris, is dat omdat je prestaties goed zijn. Richt je daarom op wat jij te bieden hebt en benoem je eigen kwaliteiten en sterke punten.

3. Stel je salarisgrenzen vast

Voordat je de salarisonderhandelingen ingaat, is het belangrijk om te bepalen wat jouw ideale salaris zou zijn, maar ook wat het absolute minimum is waar je mee akkoord zou gaan. Deze grenzen bieden structuur tijdens het gesprek en zorgen ervoor dat je niet zomaar instemt met een voorstel waar je eigenlijk niet tevreden mee bent. Als het voorstel van je werkgever echt te laag is, communiceer dan duidelijk waarom je van mening bent dat je meer verdient.

4. Anticipeer op tegenargumenten

Het is slim om voorafgaand aan de onderhandelingen enkele tegenargumenten te bedenken die je werkgever zou kunnen inbrengen. Zorg ervoor dat je klaar bent om hierop overtuigend te reageren. Heb je bijvoorbeeld weinig ervaring in de betreffende sector? Wijs dan op vergelijkbare ervaring die je elders hebt opgedaan en benadruk de vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Ontbreekt het aan de juiste opleiding? Benadruk dan de praktische ervaring die je hebt opgedaan in eerdere functies en hoe je jezelf daar hebt ontwikkeld. Ondersteun je argumenten altijd met concrete voorbeelden, zodat je toekomstige werkgever een duidelijk beeld krijgt van jouw capaciteiten.

5. Denk aan het totaalpakket

Het kan gebeuren dat je werkgever niet in staat is om het salaris te geven dat je voor ogen hebt. Denk daarom van tevoren na over andere vormen van compensatie die je zou kunnen voorstellen, zoals extra vakantiedagen of de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak net zo belangrijk als het salaris zelf, en er kan meer ruimte zijn voor onderhandelingen op dit gebied.

6. Oefening baart kunst

Het vooruitzicht van salarisonderhandelingen kan behoorlijk spannend zijn. Om met vertrouwen het gesprek aan te gaan, is het waardevol om het onderhandelingsproces te oefenen met een vriend of familielid. Door te oefenen kun je testen hoe effectief je argumenten zijn en of er punten zijn die je over het hoofd hebt gezien. Zo kun je je goed voorbereiden op mogelijke reacties en vragen van je werkgever.

Met deze tips ben jij goed voorbereid om als een professional te onderhandelen over je salaris.

Bron: cnvvakmensen.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?