Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-08-2021

Hoe vind je de ideale kandidaat voor jouw vacature

Hoe vind je de ideale kandidaat voor jouw vacature?

De afgelopen maanden is de krapte op de arbeidsmarkt enorm toegenomen. Het aantal uitstaande vacatures is flink gegroeid, en deze concurrentie maakt het steeds lastiger om het juiste talent te vinden. Als vacaturesite merken wij deze drukte natuurlijk meteen, en steeds vaker krijgen wij de vraag: Wat kunnen wij doen om tóch boven al die andere vacatures uit te steken? In de blog van vandaag behandelen wij 5 tips om te zorgen dat jouw ideale kandidaat wél solliciteert!

Is de titel en vacaturetekst wel optimaal?

De eerste stap van een goede werving, is een goede vacature. Topkandidaten zijn helaas niet altijd makkelijk te overtuigen. Een niet-pakkende vacaturetekst kan er zomaar voor zorgen dat een kandidaat niet solliciteert, en dan is alle moeite om hem/haar bij je vacature te krijgen natuurlijk voor niks. LinkedIn heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de best werkende vacatures, meer informatie over dit artikel vind je hier.

  • Ten eerste is het belangrijk om de vacaturetekst kort en krachtig te houden. Natuurlijk kunnen veel recruiters pagina’s aan interessante tekst schrijven, maar vaak is dit niet optimaal voor het werven van kandidaten. Tegenwoordig scrollen werkzoekenden in korte tijd langs tientallen vacatures, vaak op hun telefoon. Een ‘hands-on teamplayer met geen 9-5 mentaliteit’, een ‘marktconform salaris’ en een ‘open werkomgeving’ zijn dan vaak nietszeggende termen die kandidaten al meerdere keren zijn tegengekomen. Wat dan wel? Maak je tekst persoonlijk, uniek en specifiek. Stel jezelf de vraag: ‘waarom zou de sollicitant voor mijn bedrijf kiezen?
  • Let op je taalgebruik. Een informele vacature kan erg aansprekend zijn voor kandidaten, maar te informeel en het wordt snel gezien als onprofessioneel. Als je zoveel mogelijk mensen wilt aanspreken, don’t go overboard.
  • Laat de kandidaat weten wat zij ervoor terugkrijgen. Eén van de eerste dingen waar kandidaten naar kijken bij een vacature zijn vaak de arbeidsvoorwaarden. Uit het onderzoek van LinkedIn bleek dat kandidaten voornamelijk aangaven te willen weten:

    Hoeveel ze gaan verdienen, hoe groot de kans is op een baan en wat voor werk ze gaan doen.

    Bieden jullie extra vakantiedagen, geweldige opleidingsmogelijkheden en superleuke bedrijfsuitjes? Zet het erbij! Vaak wordt deze informatie eerst bekeken, zodat de kandidaat weet of het de moeite waard is om door te lezen. Trek je de aandacht met deze informatie? Dan zullen ze ook veel liever lezen wat je nog meer te vertellen hebt! 
  • Definieer succes. Je neemt je medewerker niet aan voor hun opleiding en ervaring, maar om een functie in te vullen (zie onze blog over competentiegericht werven). Het stellen van duidelijke, meetbare doelen voor de functie helpt jouw kandidaat om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden die hij/zij in de toekomst zal uitvoeren. Dit blijkt uit onderzoek erg goed te werken met het overhalen van kandidaten. 
  • Zet jouw vacature aan het begin van de week uit. Uit het onderzoek van LinkedIn is gebleken dat de meeste sollicitaties op maandag, dinsdag en woensdag plaatsvinden. Slecht 15% van de sollicitaties vond in het weekend plaats.

Benut je eigen netwerk!

Het effectief gebruiken van je eigen netwerk is en blijft vaak een succesvolle manier om personeel te werven. Vrienden, kennissen of collega’s kennen wellicht iemand die geschikt is voor de functie die jij probeert te vullen. Dat beetje bekendheid zorgt ook vaak voor extra motivatie bij de kandidaat. Door de vacature op LinkedIn te plaatsen, en te laten delen door medewerkers, bereik je al snel een grote groep kandidaten. Ook het bijhouden van een database van potentiële kandidaten kan erg nuttig zijn. Vaak is de ideale kandidaat nou eenmaal niet actief op zoek naar een baan. Ga daarom zelf actief op zoek naar de ideale kandidaat.

Maak de werving persoonlijk

Tegenwoordig is het werven van personeel een stuk persoonlijker dan vroeger. Het tonen van persoonlijkheid bij de werving is een sterke tool om een relatie op te bouwen met potentiële kandidaten. Een recruitment dag organiseren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kandidaat direct een goede indruk krijgt van het bedrijf en de mensen, maar zorgt er óók voor dat jij een indruk krijgt van de kandidaten. Zo kan je op één dag veel kandidaten leren kennen tegen relatief lage kosten.

Staat de vacature op de juiste vacaturesite?

Het klinkt misschien een beetje als zelf-promo, maar vacaturesites zijn gewoon hét populairste medium om te zoeken naar een nieuwe baan. Vacaturesites bezitten vaak over een enorm bereik aan werkzoekenden, waardoor er vaak al een groep potentiële kandidaten klaar zit in jouw gewenste vakgebied. Bij Banenrijklimburg hebben wij maandelijks 60.000+ bezoekers en 21.000+ socialmedia volgers die direct jouw vacature kunnen zien, dat is niet niks toch? Daarnaast wordt jouw vacature automatisch doorgeplaatst naar andere vacaturesites, zoals Indeed, werk.nl, Jooble en meer. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kunnen we een Facebook-, Instagram-, LinkedIn-, Google-search en/of Google-Display campagne maken om ook latent werkzoekenden te bereiken die passen bij jouw functieprofiel!

Conclusie? Om je kansen op de beste kandidaten zo goed mogelijk te verbeteren, is het belangrijk dat jouw vacature niet alleen goed in elkaar zit, maar ook gevonden kan worden. Als één van je kanalen niet goed ingesteld is, kan je die top kandidaat nét mislopen. Banenrijklimburg helpt niet alleen met het bereiken van kandidaten, maar kan je ook helpen met andere vragen. Meer weten? Vraag vrijblijvend advies aan via onze nieuwe webomgeving voor werkgevers!

Bron: MJPeople

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.
Welke vacatures wil je ontvangen?
Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.